450 miljardin puhallus eli kuinka Draghi kähmii systeemiä

Velkakriisin hoito on yhtä tasapainoilua.

 

Ketä vituttaa, kun persaukiset pankit saa lainaa, jotta ne voi kusettaa kaikki fyrkat omiin taskuihinsa? Ei paljon ketään. Ja ymmärtäähän sen. Joulu on takana, mäkiviikko menossa, pressanvaalit tulossa ja Suomen tilanne mitä vakavin. Teksti Mike Whitney, käännös Joel Kaitila & Antti Ronkainen. 

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on joko valehtelija tai typerys. Kummassakin tapauksessa hänet pitäisi erottaa välittömästi ennen kuin hän dumppaa lisää rahaa Euroopan pankkijärjestelmän likakaivoon. Mistä oikein on kysymys? Bloomberg kertoo, mitä Euroopassa tapahtuu:

Euroopan keskuspankin mukaan Euroopan finanssi-instituutioiden yönylitalletusten määrä nousi kaikkien aikojen ennätykseen. 27.12. euroalueen pankit tallettivat 452 miljardia euroa Frankfurtissa sijaitsevaan EKP:hen, mikä on enemmän kuin aikaisempi 412 miljardin ennätys, joka tehtiin ainoastaan päivää aikaisemmin.

Viikkoa aikaisemmin EKP lainasi ennätykselliset 489 miljardia euroa 523 pankille kolmeksi vuodeksi ylläpitääkseen luoton virtaamista velkakriisistä kärsivällä euroalueella. EKP lainasi rahan viitekorkonsa mukaisesti 1 prosentilla. Nyt pankit tallettavat ylijäämäiset varansa takaisin EKP:hen 0,25 prosentin yönylikorolla ja ottavat siis mieluummin takkiinsa kuin lainaavat rahaa eteenpäin korkeammilla koroilla.

Barclays Capitalin arvion mukaan nämä kolmen vuoden lainat pumppasivat järjestelmään uutta rahaa 193 miljardin edestä, kun huomioidaan 296 miljardin edestä erääntyviä lainoja. Kun kolmen vuoden lainoja alettiin myöntää 22. joulukuuta, yliyöntalletukset ovat kasvaneet 187 miljardilla, mikä tarkoittaa, että pankit tallettavat melkein kaiken saamansa ylimääräisen likviditeetin takaisin EKP:hen. (Bloomberg – ECB Says Banks’ Overnight Deposits Climbed to Record High of $591 Billion)

Muistatteko, miten LTRO (Long-Term Refinancing Operation) oli tarkoitettu “ylläpitämään luoton virtaamista velkakriisistä kärsivällä euroalueella”? Kuinka tämä edes voisi toimia, kun pankit jemmaavat keskuspankkiin jokaisen EKP:ltä lainaamansa sentin?

Muiden keskuspankkiirien tapaisesti myös Draghi puhuu mielellään “rahapolitiikan vaikuttavuudesta”. Mutta kerropa, Mario, miten satojen miljardien hamstraaminen johtaa uuteen luotonannon kasvuun? Kuinka tämä edistää edes pankkien välistä lainanottoa, puhumattakaan talouden laajemmasta vahvistamisesta? Ei mitenkään. Joko Draghi ei siis ymmärrä kuinka pahassa kusessa pankit tosiasiallisesti ovat tai sitten hän valehtelee LTRO:sta pelastaakseen lisää pankkiirikavereitaan. Kummassakin tapauksessa hänet tulisi erottaa.

Tätä sanomalehdet eivät kerro. Kyseessä ei ole valtioiden velkakriisi. Puhe velkakriisistä on hevonpaskaa, koska valtioiden velka on ollut tähän asti aina taattua. Päätös olla takaamatta valtionvelkoja oli poliittinen, ei taloudellinen, päätös. Hallitukset vakuuttavat aina velkansa, koska ne edustavat kansojen kollektiivisia intressejä. Ja suvereniteetissa on tiettyjä etuja, kuten rahan painaminen tarpeen vaatiessa.

Joten, jos hallitus joutuu esimerkiksi Italian tavoin ongelmiin, sen on joko heikennettävä valuuttaansa tai laskettava korkokantaansa. Hallitus voi tehdä niin joko printtaamalla lisää rahaa tai ostamalla omia velkakirjojaan. Tämä tarkoittaa, että inflaation riski on aina olemassa, muttei koskaan riskiä velkojen laiminlyönnistä. Ja ainoastaan tällä on väliä: sijoittajat eivät osta valtionvelkaa rikastuakseen vaan koska se on turvallinen sijoitus.

EKP:n huijarit kieltäytyvät takaamasta valtionvelkaa, koska se on heidän intressiensä vastaista. He haluavat ainoastaan, että finanssi- ja suuryrityseliitti saa suuremman osuuden taloudesta. Ja helpoin tapa päämäärän saavuttamisessa on antaa yksinkertaisesti velkakirjojen tuottojen nousta siihen pisteeseen, jossa poliitikoita voidaan kiristää tekemään, mitä ikinä banksterit keksivätkin haluta. Ja me tiedämme, mitä he haluavat. Se on enemmän heille itselleen ja vähemmän kaikille muille.

Draghi omistaa tämän pelin. Hän hassaa ja lahjoittaa toisella kädellään ihmisten omaisuuden banksterikavereilleen ja näyttää toisella Euroopan työväestölle keskisormea.

On hyvä muistaa, että joulunalusviikolla 2011 Draghi suoritti 450 miljardin euron edestä tulonsiirtoja bankstereille ja heidän kätyreilleen. Yhdysvaltain pankkien pelastusoperaation (ns. TARP-ohjelma) ohella tämä on historian suurin ryöstö, eikä ihmisillä ole edelleenkään aavistusta siitä, mistä on kyse. Minäpä kerron sen. Meitä kynitään oikein urakalla. Mitä muuta tarvitsee vielä tietää?

Meneillään ei siis ole mikään “velkakriisi”. Puhe siitä on pelkkää kusetusta, jonka tarkoituksena on harhauttaa ihmiset ajattelemaan ongelman olevan valtiontalouksissa. Kuitenkin ainut asia, mistä valtioita voidaan lopulta syyttää, on se, että ne “ulkoistivat” omaa valuuttaansa koskevan päätösvallan EKP:lle – ja tämä oli erittäin suuri virhe. Valtioilla ei ole mitään keinoja puolustaa julkistalouttaan tai työväkeään, mikäli se ei voi kontrolloida omaa valuuttaansa. Tämä on meneillään olevan kriisin tärkein opetus.

Mutta kyseessä on yksinkertaisesti velkakirjakupla, jonka aiheuttivat löysä lainaraha, sääntelemättömät pääomavirrat ja surkea riskienhallinta. Ja nyt kun kupla on puhjennut, pankit uppoavat vauhdilla. Ne ostivat kuraa Kreikasta, Portugalista jne. ansaitakseen muutaman lisäkillingin ja ummistivat silmänsä riskeiltä. Ja sitten asiat alkoivat mennä päin persettä. Entäs sitten? Tämähän on kapitalismia: “otat riskin ja nielet”. Etkä märise.

Mutta eiväthän pankit ja velkakirjojen omistajat saa menettää rahojaan! Sen ei anneta tapahtua, vaikka juuri he pumppasivat kuplan aiheuttaen velkakirjojen inflaation ja vaikka pankkien taseiden surkea tila johtuu heidän omasta tunaroinnistaan. Ja tämän vuoksi meidän on suostuttava muokkaamaan koko järjestelmä sellaiseksi, että se nielee heidän tappionsa. Talouspoliittisiin valta-asemiin laitetaan Draghin kaltaisia kätyreitä ainoastaan siksi, etteivät holtittomat keinottelijat joutuisi kärsimään huonojen päätöstensä seuraamuksia.

Vastassamme on pieni hävyttömän rikkaiden joukko, joka imuroi itse fiksaamansa finanssijärjestelmän avulla omakseen jatkuvasti enemmän varallisuutta ja saarnaa samaan aikaan niukkuuden evankeliumia kaikille muille.

On käsittämätöntä, että ihmisiltä vedätetään 450 miljardia eikä puhallus päädy edes otsikoihin.

 

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *