Australia: WikiLeaks-puolueelle alle prosentin kannatus senaatin vaaleissa

Australian senaatin vaaleissa ehdolla ollut WikiLeaks-puolue on saanut vain noin prosentin ääniosuuden, uutisoi The Guardian.

Viime lauantaina Australiassa järjestettiin vaalit, joissa valittiin liittovaltiotason edustajainhuone ja senaatti. Kolmessa osavaltiossa senaatin vaaleihin ehdokkaita asettanut WikiLeaks-puolue (WL) sai enimilläänkin – Victorian osavaltiossa – vain 1,18 prosentin kannatuksen, vaikka puolueen kärkiehdokkaana oli Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä edelleen asuva Julian Assange; osavaltion viimeinen senaattorin paikka meni motoristien puolueen ehdokkaalle. WL:llä oli ehdokkaita myös Uuden Etelä-Walesin sekä Länsi-Australian osavaltioissa, joissa puolue sai 0,8 ja 0,71 prosentin kannatuksen, kertoo The Guardian.

Australian senaatin vaaleissa äänestäjät voivat äänestää puolueiden asettamia ehdokaslistoja, tai he voivat laittaa kaikki ehdokkaat mieleiseensä järjestykseen. Käytössä on siirtoääni, jolloin jos äänestäjän ykkössijalle asettama ehdokas ei tule valituksi, ääni siirtyy kakkosvaihtoehdolle. Käytännössä suurin osa äänestäjistä äänestää listaa, jossa ehdokkaat ovat puolueen määräämässä järjestyksessä, koska kaikkien ehdokkaiden laittaminen järjestykseen on työlästä – ja vajaatäytetty lomake on mitätön. Jos listaa äänestettäessä kukaan sen ehdokas ei kuitenkaan tule valituksi, listalle annettu ääni siirtyy puolueen ennen vaaleja ilmoittamalle toisen puolueen listalle.

”Uuden Etelä-Walesin senaatin vaaleissa sosialistinen liitto on asettanut kommunistisen liiton Ron Poulsenin toiselle sijalle, hänen jälkeensä vihreiden ehdokkaat, ja sen jälkeen WikiLeaks-puolueen ja muut pienet edistykselliset puolueet”, kuvaa järjestelmää käytännön esimerkillä Green Left Weekly. ”Suuremmista puolueista työväenpuolue tulee ennen liberaalien ja kansallisen puolueen liittoa. Katterin Australia-puolue, Palmerin yhdistynyt puolue, ampujien ja kalastajien puolue ja muut äärioikeistolaiset ja kristillisen oikeiston puolueet tulevat suurten puolueiden jälkeen. Yksi kansakunta -puolue tulee viimeisenä.”

Järjestelmä merkitsee, että puolueet voivat myös sopia siirtävänsä äänensä toisilleen, jos jäävät valitsematta, vaikka puolueiden linjat olisivat hyvin erilaisia. Nyt käytyjen vaalien yhteydessä WL suosi oikeistolaisia puolueita kahdessa osavaltiossa asettamalla ne korkealle etusijajärjestyksessä, mistä syntyi pieni skandaali.

Länsi-Australian osavaltiossa WL asetti viime hetkellä liberaalien ja kansallisen puolueen liiton ennen vihreitä, vaikka nämä olivat asettaneet WL:n kakkossijalle ja lisäksi tehneet paljon työtä puolueen ajamien asioiden edistämiseksi. Kansallinen puolue puolestaan asetti WL:n kolmannelle sijalle heti liittolaisensa, liberaalipuolueen jälkeen.

WL:n kansallinen johto ei hyväksynyt paikallisesti tehtyä päätöstä, ja asian tiimoilta puhjennut ristiriita johti eroamisiin puolueesta elokuun lopulla.

”Kansallisten asettaminen vihreiden edelle Länsi-Australiassa – missä vihreiden senaattori Scott Ludlam, joka on tehnyt Assangen ajamien asioiden enemmän kuin kukaan muu australialaisparlamentaarikko, taistelee asemastaan – tulkittiin törkeänä petoksena”, arvioi The Guardian. Uudessa Etelä-Walesissa WL taas asetti äärioikeistolaisen Australia ensin -puolueen sekä paikallisesti voimakkaan mutta oikeistolaisen ampujien ja kalastajien puolueen ennen vihreitä. WL:n mukaan järjestys johtui kuitenkin teknisestä virheestä.

Liittovaltiovaalit johtivat hallitsevan työväenpuolueen syrjäyttämiseen vallasta ja liberaalien ja kansallisen puolueen liiton voittoon.

The Guardian: Julian Assange: WikiLeaks party will continue (8.9.2013)

The Guardian: Tony Abbott declares Australian election victory for Coalition (8.9.2013)

BBC: Australia election: Tony Abbott defeats Kevin Rudd (7.9.2013)

The Guardian: Julian Assange makes final election preparations from his London bunker (6.9.2013)

Green Left Weekly: Principles should determine preferences (24.8.2013)

Green Left Weekly: WikiLeaks Party risks Abbott controlled Senate (20.8.2013)

The Guardian: How does Australia’s voting system work? (14.8.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *