Taneli Hämäläinen – Avoir fiscal, eli miten kakkua kasvatetaan jakamatta?

Julkaistu alunperin shtfck.bizissä.

Seuraavat vaalit ovat verovaalit. Kokoomus on omatoimisesti profiloitunut yrittäjän asialle flirttaillen tällä kertaa, jo kertaalleen poistetun, yhtiöverojen hyvitysjärjestelmän kanssa, joka tunnetaan nimellä avoir fiscal. Hienon nimen taakse kätkeytyy varsin yksinkertainen kusetus. Tätä kakkua ei jaeta, mutta sen leipomiseen osallistuvat kaikki.

Suomessa sovellettiin vuosien 1990 ja 2004 välillä yhtiöveron hyvitysjärjestelmää, eli avoir fiscalia, joka purettiin lopulta EU-säännösten vastaisena. Kokoomus ja Jyrki Katainen lämmittelevät avoir fiscalia osana vaalien verolinjauksiaan.

Puolueen 29.1.2011 julkaisemassa loppuraportissa Työtä, yrittämistä ja välittämistä – Kokoomuksen keinot hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi todetaan seuraavaa.

Yhtiöveron hyvitysjärjestelmä oli toimiva, läpinäkyvä, kilpailukykyinen ja yrittäjyyteen sekä vahvoihin taseisiin kannustava. Hyvitysjärjestelmä toimi hyvin sekä pienten että suurempien yritysten verotuksessa. Mahdollisuudet yhtiöveron hyvitysjärjestelmään palaamiselle tulisi selvittää verouudistuksen yhteydessä perin pohjin, sillä juuri samantyyppistä kasvun ja yrittäjyyden sysäystä juuri nyt tarvittaisiin.

Paluu hyvitysjärjestelmään on Kokoomukselle ensisijainen vaihtoehto, mutta mikäli se ei onnistu, on parasta kehittää osinkoverotusta sen nykyrakenteen pohjalta sekä listautuneilla että listaamattomilla yrityksillä.

Harva on kuitenkaan edes kuullut Kokoomuksen ylistämästä yhtiöverotuksen hyvitysjärjestelmästä ja vielä harvempi avoir fiscalista. Erikoista, vaikka tulossa on vaalit?

Kokoomuksen grand idea on korottaa pääomaveroa 30 prosenttiin ja laskea yhtiöveroa 22 prosenttiin. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmän ansiosta osakkeenomistaja maksaisi verona vain näiden kahden erotuksen eli kahdeksan prosenttia.

Hienoa, eikös? Syy, miksi Kokoomus nostaa hyvitysjärjestelmän esille vain yrittäjätilaisuuksissa, blogi-kirjoituksissa ja suljettujen ovien takana on se, että se on muilta pois. Avoir fiscalissa häviäjiä ovat kaikki, jotka eivät ole rikkaita tai ainakin kärsi vakavasta varakkuudesta.

On härskin epäoikeudenmukaista verottaa työmarkkinatukea 20 prosentin verolla ja kaikista rikkaimpien osinkotuloja kahdeksalla prosentilla.

Sekä keskustan veroasiantuntija Mika Lintilä, että joka paikan asiantuntija Mauri Pekkarinen raivostuivat Kataisen 6.2. Suomen Yrittäjien Seminaarissa antamasta lausunnosta. Jopa niinkin paljon, että keskustalainen veroasiantuntija otti laskimen käteensä ja näppäili tilastoja.

Lintilän mukaan Suomen rikkaimman kymmenikön 200 miljoonan euron vuotuisista tuloista jäisi saamatta puolet eli n. 20 miljoonaa euroa. Summa ei ole valtava, mutta asetelma on kohtuuton.

Avoir fiscalissa on useita ongelmia. Ensinnäkin, se on järkyttävän epäoikeudenmukainen; toiseksi, se on ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa ja kolmanneksi, se vähentäisi osinkoverotuksen tuottoa. On myös teoriassa mahdollista, että Suomi joutuisi maksamaan palautuksia ulkomaille.

Kokoomuksen verotuntija, kansanedustaja Sampsa Kataja kiisti välittömästi Lintilän vertailun lähtökohdat. Katajan mukaan kokoomus ajaa veroehdotuksessaan nykymallin säilyttämistä. Vaikkakin ”paluu hyvitysjärjestelmään on Kokoomukselle ensisijainen vaihtoehto, mutta mikäli se ei onnistu, on parasta kehittää osinkoverotusta sen nykyrakenteen pohjalta sekä listautuneilla että listaamattomilla yrityksillä”, eli toisin sanoen kokoomuksen Työllä, yrittämisellä ja välittämisellä ei tehdä muuta kuin lämmitetä takkaa.

Yhtiöverojen hyvitysjärjestelmään siirtyminen ei ole askel kohti tasaveroa, se on askel kohti verotusta, jossa köyhiä verotetaan rikkaita enemmän, eli käänteisestä progressiosta. Tässä mallissa suositaan rikkaita, ei yrittäjiä, eikä työtä. Avoir fiscalin kanssa flirttailu on yrittäjien pettämistä ja kansan panemista perseeseen. Klassista kokoomuspolitiikkaa, siis.

Vaikka Päivi vihaa homoa, Timo neekeriä, Mari minkkiä, todellinen vihollinen on silti kokoomus.

Facebook-kommentit
One Comment
  1. ”Vaikka Päivi vihaa homoa, Timo neekeriä, Mari minkkiä, todellinen vihollinen on silti kokoomus.”

    Tämä on aivan totta. Vaikka em. asiat ovat erittäin suuria ja tärkeitä asioita, ovat ne kuitenkin kokonaisuuteen nähden lillukanvarsia jos niiden relevanssia vertaa siihen politiikkakokonaisuuteen, jota kokoomus ajaa. Tällainen yksittäisiin henkilöihin keskittyvä meuhkaaminen, oli se sitten Timo populismia tai Päivin hurskautta, vie katseen pois todellisesta ongelmasta, jolla on kuitenkin yhteiskunnallisesti vaikuttavaa voimaa ihan eri mittakaavassa, kuin parin standardipoliitikon urpoilla kommenteilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *