Blockupy Frankfurt 17M: Esivalta, liike, taktiikat

 

Katso videoreportaasi yhdeltä päivän mielenosoituksista. Kaikkialla kaupungissa mielenosoittajat vaativat perustuslaillista kokoontumis- ja mielenosoitusoikeuttaan. Goethe Universitätin lähellä poliisi ympäröi mielenosoittajat, tunnistaa ja tutkii jok’ikisen ja pidättää useita.

 

 

Blockupy Frankfurtin toisen päivän aamun sarastaessa Frankfurtin keskusta on jaettu kiellettyihin ja sallittuihin alueisiin. Tiesulut estävät pääsyn alueelle, jolla kaupungin pankkipilvenpiirtäjät, EKP:n lisäksi mm. Deutsche Bank ja Commerzbank, sijaitsevat. Poliisit kutsuvat aluetta red zoneksi ja ilmoittavat, että siellä käveleminen ilman asianmukaista syytä voi johtaa välittömään pidätykseen. Nyt, pukumiesten sijaan, poliiseja on kaikkialla: ne ajavat valot välkkyen ja torvet ulisten pitkissä jonoissa ympäri kaupunkia. Ne röyhistelevät rintaansa kaikilla julkisilla paikoilla sekä kaupungin, littovaltio Hessenin että Saksan liittotasavallan väreissä. Heti aamulla poliisi aloittaa erityisesti ulkomaalaisiin ja nuoriin kohdistuvat rajatarkastukset punaisen alueen tarkastuspisteillä ja rautatieasemalla. Tarkastukset kohdistetaan myös tiettyjen vaatetustyylien ja yleisolemuksen mukaan. Kaupungissa on liikkeellä yli 5 000 mielenosoitusta varten työllistettyä poliisia.

Näillä taktiikoilla Frankfurtin kaupungin esivalta valmistautuu aiemmin kieltämänsä mielenosoituksen estämiseen. Pohjatyötä tapahtumaviikon poliisitoimille on tehty jo viikkoja: siitä on kysymys perustuslaillisen mielenosoitusoikeuden mitätöinnissä, liikkeen avainhahmojen uhkailussa kirjeitse ja keltaisen median sarkastisessa propagandassa joka vuoroin demonisoi ja vuoroin infantilisoi liikettä. Linja on ollut yksiselitteinen: mielenosoitusta ei tule. Samaa taktiikkaa noudatettiin toimintaviikon toisen päivän poliisitoimissa.

 

Motti

Vain viikko Barcelonan laajasti keskustelua herättänyttä EKP-kokouksen vuoksi julistettua poikkeustilaa myöhemmin myös Frankfurt ryhtyy suojelemaan keskuspankkiaan estämällä pääsyn, hidastamalla, rajaamalla ulos tai – kuten Frankfurtissa olemme tänään joutuneet huomaamaan – rajaamalla sisään.

Jo ennen yhtätoista Frankfurtin poliisi oli pysäyttänyt ainakin kolme tai neljä Berliinistä tullutta bussia (yli 200 henkilöä) sekä busseja Hampurista ja Italiasta. Bussien matkustajien pelättiin aikovan osallistua mielenosoituksiin ja heitä kiellettiin saapumasta kaupunkiin. Poliisi valokuvasi matkustajat ja tutki heidän matkatavaransa, ja halusi sitten lähettää bussit poliisisaattueessa takaisin lähtökaupunkiin, mutta matkustajat kieltäytyivät ja jäivät tienvarteen. Myös kaupungin metroverkosto on osittain suljettu ja rautatieasema raskaasti vartioitu. Sekä asemalle pyrkivät että sen ohi kulkevat joutuvat tutkittavaksi. Italialainen tutkija Katerina, joka saapui Frankfurtiin valokuvaaja Jeromen kanssa, joutui tutkittavaksi mennessään tapaamaan ystäväänsä rautatieasemalle.

– Kävelin rautatieaseman ohi kun minulta vaadittiin henkilöpapereita. Sitten poliisit tutkivat laukkuni ja tavarani. Minulle sanottiin, että on oma ongelmani jos en tiedä, että kaupungissa on poikkeustila ja että jos menen punaiselle alueelle, minut voidaan pidättää ilman eri varoitusta, hän kertoo.

Samaan aikaan Goethe Universitätin pihalta lähti liikkeelle noin 200 hengen kulkue huolimatta siitä, että bussien kulun evääminen teki joukosta ainakin viisi kertaa ajateltua pienemmän. Tämä kulkue oli kuitenkin vain yksi kulkueista, joiden oli määrä tavata Pauls Platzilla. Kulkue joutui vastakkain 30 poliisista koostuvan muurin kanssa heti ensimmäisen kulman takana. Poliisi ilmoitti, ettei mielenosoitusta tule. Kulkue muutti suuntansa ja pakeni juosten kampusalueen läpi kadulle, jossa poliisit ympäröivät sen.

Poliisi toimi mottitilanteessa preussilaisen byrokraatin kaksinaamaisuudella: se ilmoitti mielenosoittajien saavan poistua, mikäli he lähtisivät pienissä ryhmissä puolen tunnin tai tunnin aikana. Tämän kompromissin (ja, tietenkin, mahdollisuuden kokoontua uudestaan toisaalla) tarjottuaan poliisi antoi kolme varoitusta ennen kuin veti tarjouksensa pois. Poliisitiedottaja vastasi kysymyksiin poistumis-kompromissista ja kolmen varoituksen protokollasta:

– Annettiinko mielenosoittajille mahdollisuus poistua rauhassa?
– Kyllä, kolmesti peräkkäin.
– Paljonko aikaa oli ensimmäisen ja kolmannen ilmoituksen välillä?
– En tiedä, varmasti ihan tarpeeksi. Emme voi olla täällä koko päivää. Ja sitä paitsi tämä mielenosoitus oli kielletty alun alkaenkin.

Varoitukset annettiin kaikki kolme alle 10 minuutin sisällä. Suurin osa mielenosoittajista ei ollut saksalaisia tai puhunut saksaa, kieltä, jolla viesti välitettiin. Suomesta mieltään osottamaan saapuneen Dan Koivulaakson kokemukset näyttävät tarjouksen olleen pelkkä muodollisuus:

– Olin sisällä motissa kun varoitukset annettiin. Kysyin jokaisen varoituksen jälkeen vieressäni olevalta poliisilta, voinko poistua. Joka kerta minulle vastattiin kieltävästi, hän sanoo.

Poliisin muodollisesti protokollalle uskollinen toiminta ja epämääräiset huhut “virkailijasta, joka tulee pian paikalle päättämään mielenosoitusoikeudesta tänään” saivat tilanteen muistuttamaan lähinnä Kafkan Rangaistussiirtolaa. Ei, poliisi ei pamputtanut ketään, ainakaan vielä. Sen ei tarvitse, sillä sillä on tällä erää vahva rintama yhdessä poliitikkojen ja median kanssa ja se saa hoitaa perustuslain vastaiset toimensa yleisen mielipiteen suomen julman hyväksynnän turvin.

 

Katoamistemppu (ehkä tänään, ehkä huomenna)

Sillä hetkellä, jolla 200 mielenosoittajaa juoksi ulos Goethe Universitätin piha-alueelta löytääkseen kadun ilman poliisia uskoin hetken, että tapahtumassa oli spontaani deterritorialisaation, hajaantumisen hetki. Vaikutti mahdolliselta, että sillä hetkellä olisi syntynyt tarpeellinen muutos aiemmin laadittuun suunnitelmaan, joka ei enää toiminut. Vaikutti siltä, että mahdottomien muurien edessä ryhmä oli lähellä hajota palatakseen toisaalla yhteen ja jättääkseen taakseen onnistunutta joukkojen hajauttamista juhlivat kytät.

Näin ei käynyt. Sen sijaan seurasi ensin yli kolmetuntisen shown ensimmäinen näytös, jossa esitettiin neuvottelua liikkeen asianajajien ja poliisijohtajien välillä sekä koitettiin solmia erilaisia sopimuksia mielenosoittajien tulevasta käyttäytymisestä. Koska aiempi käyttäytyminen oli ollut niin villiä kuin kävelyä, laulua, keskusteluja ja videointia, haluttiin mielenosoittajat muun muassa velvoittaa tällä viikolla liikkumaan kaupungissa ainoastaan alle 10 hengen ryhmissä.

Ensimmäisen näytöksen päättyessä kävi selväksi, että mitään kompromissia tai vapaata poistumista tietyin ehdoin ei ollut tulossa. Poliisi oli pelannut aikaa ja täyttänyt protokollaa. Kun vapaan poistumisen epätosi tarjous kolmen varoituksen jälkeen vedettiin pois, poliisi ilmoitti siirtävänsä mielenosoittajat yksitellen tutkittaviksi ja pidättävänsä osan.

Shown toinen näytös: kaikki 150 mottiin jäänyttä tunnistettiin, valokuvattiin ja tarkastettiin. Ainakin ne, joista poliisilla oli aiempia merkintöjä mielenosoituksista, pidätettiin. Yleisin syyte vaikutti olevan mielenosoituskiellon rikkominen.

– Kaikissa Euroopan maissa ihmisillä on oikeus kokoontua ja osoittaa mieltään. Tuo oikeus ei toteutunut täällä tänään, sanoo suomalainen opiskelija, jota syytettiin mielenosoituskiellon rikkomisesta.

Oli tapauksia joissa mielenosoittaja pidätettiin, koska hänellä oli näyttää henkilöpapereina ainoastaan ajokortti (ei siis EU-henkilökorttia tai passia) tai koska laukusta löytynyt nuuskapussi johti huumetutkintaan. Varmaa tietoa Goethe Universitätillä pidätettyjen kokonaismäärästä ei annettu, mutta silmämääräisen arvion mukaan pois kuljetettiin ainakin 30 ihmistä – merkittävä osuus 150–200:sta mielenosoittajasta, jotka halusivat vain kävellä keskustaan.

Yhteensä koko kaupungin mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan torstain aikana pidätetty yli 150 mielenosoittajaa. Todennäköisesti luvut ovat kuitenkin korkeammat, sillä esim. italialaiset arviot jo pelkästään pidätetyistä italialaisista vaihtelevat lähteestä riippuen 45–150 välillä. Saksan poliisi käyttää pidätettyjen säilyttämiseen messutelttojen alle sijoitettuja suuria häkkejä ja on ilmoittanut voivansa pitää pidätetyt lukittuna jopa neljä päivää. Goethe Universitätin luona pidätetyt päästettiin kuitenkin vapauteen puolen yön jälkeen.

Yleisin sanktio tunnistetuiksi joutuneille mielenosoittajille joita ei pidätetty oli Saksan lain sallima henkilökohtainen karkotus. Kyseessä on poliisin määräys pysyä poissa tietyltä alueelta tai tietystä kaupungista poliisin määrittämän ajan. Aikaraja ja kielletyn territorion laajuus vaihtelivat suuresti eri pidätettyjen välillä – erot vaikuttavat mielivaltaisilta, sillä niillä ei ole mitään perustetta edes pidätettyjen mahdollisessa aiemmassa rikosrekisterissä tai mielenosoituksen aikaisessa käytöksessä.

Blockupy Frankfurtin kiellosta on tiedetty jo jonkin aikaa. Kielto on ollut selvä ja järkähtämätön ja säilynyt aina maan korkeimmassa oikeudessa asti. Kuinka vapaa on maa, jossa kiellot ovat tätät luokkaa? Alammeko pian pitää näitä kieltoja arkena? Ainakin opimme, että meidän on opittava katoamaan nopeasti ja löytämään toisemme uudestaan. Jo seuraavana päivänä lähdemme liikkeelle Twitteriä seuraten, emme ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaan.

 

 

Video: Lasse Poser
Teksti: Lotta Tenhunen

 

 

Jälkihuomio: Poliisi suhtautui toimittajiin yhtä epäasiallisesti kuin mielenosoittajiin aina kun toimittaja oli tavalla tai toisella identifioitavissa mielenosoittajiin tai teki yhteistyötä vain tai liikaa heidän kanssaan. Italialainen valokuvaaja kertoo, että näyttäessään pressikorttinsa poliisille, vastaus oli: minua ei kiinnosta, lähde menemään tai pidätän sinutkin. Toimittajista mielenosoituksissa, toimittamisesta ja (vastarinta)median legitiimiydestä tiedossa toivottavasti oma artikkelinsa toimintaviikon jälkeen. Mukana myös mainitun italialaisen valokuvaajan haastattelu, jonka julkaisu vasta toimintaviikon jälkeen johtuu hänen halustaan “pystyä jatkamaan työtään huomenna ja ylihuomenna”.

 

Facebook-kommentit
2 Comments
  1. Pingback: Samaan aikaan Frankfurtissa | Vallankumouksen hedelmiä

  2. Pingback: Totuusradio » Blog Archive » Occupy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *