Bolivia: Tuloerot puolittuneet alle vuosikymmenessä

Vuonna 2005 Bolivian rikkain kymmenesosa ansaitsi 128-kertaisesti köyhimpään kymmenesosaan verrattuna, mutta presidentti Evo Moralesin hallituksen aikana, vuodesta 2006 alkaen, on ero onnistuttu kutistamaan puoleen tästä, kirjoittaa australialaisen Green Left Weekly -sanomalehden toimittaja Federico Fuentes. Hänen mukaansa tulosten taustalla on hallituksen tietoista politiikkaa, joka voitiin rakentaa vuonna 2006 Moralesin vaalivoiton jälkeen kansallistettujen maakaasuvarojen varaan.

Kun vuosina 1999–2005 Bolivian valtio sai maakaasuvarojen hyödyntämisestä vain kaksi miljardia dollaria, on se vuoden 2006 jälkeen saanut siitä yli 16 miljardia dollaria.

”Väitteet siitä, että monikansalliset [kaasuyhtiöt] edelleen hallitsevat kaasusektoria ja tuottavat suurimman osan Bolivian kaasusta, eivät kuvaa tilannetta oikein”, Fuentes kirjoittaa. ”Sen lisäksi, että valtio omistaa kaasuvarat, se omistaa uusien sopimusten mukaan myös tuotetun kaasun sekä sen myynnistä saadut voitot.”

Tämän politiikan seurauksena yli 80 prosenttia kaasuteollisuuden voitoista menee valtion kassaan veroina, rojalteina ja muina maksuina.

”Sitä mukaa kun valtion kassa alkoi täyttyä kaasusektorin tuottamista tuloista, julkisten menojen käyttö terveydenhuoltoon ja koulutukseen lähes kaksinkertaistui vuosina 2005–2012”, Fuentes jatkaa. ”Valtio alkoi myös maksaa avustuksia raskaana oleville naisille, peruskouluikäisten lasten vanhemmille sekä eläkeläisille. 31 prosenttia bolivialaisista saa näitä tulonsiirtoja.”

Green Left Weekly: Bolivia: Nationalisation puts wealth in hands of the people (28.5.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *