Christian Marazzi – Virran kääntyminen

janetyellen

Julkaistu alunperin Tysmissä (Inversioni di flusso, 16.4.2015), suomentanut Jussi Vähämäki

Talouslehdet ovat julkaisseet Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) lukuja ja analyyseja, jotka kertovat pääomavirtojen suunnan todella kääntyneen nousevista talouksista kohti länsimaita.

Kyse on tästä: vuodesta 2009  ja aina viime vuoden puoliväliin asti 15 nousevaan talouteen, joiden joukossa erityisesti Kiina, Venäjä, Etelä-Korea, Taiwan ja Thaimaa, virtasi runsaasti ja jatkuvasti pääomaa finanssikriisin voimakkaasti runtelemista länsimaista.

Näinä vuosina, vastustaakseen kriisiä, maat, kuten Yhdysvallat ja Englanti, alkoivat tehdä hyvin ekspansiivista rahapolitiikkaa alentamalla korot käytännössä nollaan ja ruiskuttamalla valtaisia määriä likviditeettiä finanssimarkkinoille (kuuluisa quantitative easing). Aivan kuin oppikirjasta nämä mahdollisimman korkeita tuottoja etsivät pääomat edistivät nousevien talouksien suuryritysten velkaantumista ja asuntomarkkinakeinottelua.

Mutta viime kuukausina tilanne länsimaissa on muuttunut ainakin kolmesta syystä.

Ensinnäkin, Federal Reserve, Yhdysvaltain keskuspankki, yrittää kääntää rahapolitiikkansa suuntaa – emme tiedä mikä on tulos – pyrkimällä korkotason nostamiseen, jotta vältettäisiin uhkaava finanssikupla.

Toiseksi, öljyn ja muiden raaka-aineiden hinnan laskulla on ollut viejämaiden, kuten Venäjän, sisäiselle kasvulle ja työllisyydelle tuhoisia seurauksia.

Kolmanneksi Euroopassa aloitettu ekspansiivinen rahapolitiikka auttaa dollarin vahvistumisessa eikä heikennä pelkästään euroa, vaan myös nousevien talouksien rahoja.

Tosiasia on, että nämä kolme tekijää ovat (vuoden  2014 viimeiseltä vuosineljännekseltä alkaen) ruokkineet pääomien pakoa nousevista talouksista, erityisesti Kiinasta. Kiinassa BKT:n kasvu on voimakkaasti hidastumassa ja rakennussektori on paisumassa, ja  suuret määrät pääomaa hakevat markkinoita, joilla tuotot ovat suurempia ja ennen kaikkea varmempia.

Pääomien pako johtaa puolestaan Kiinan keskuspankin hallussa olevien ulkomaisten valuuttavarantojen voimakkaaseen supistumiseen, noiden varantojen, joita monen vuoden ajan on investoitu amerikkalaiseen velkaan ja näin taattu Yhdysvalloille talouden kasvu velkaantumalla.

Yhdysvalloissa vuonna puhkesi 2008 subprime-kriisi ja levisi sen jälkeen Eurooppaan. Nyt se näyttää leviävän nouseviin talouksiin. Ympyrä on sulkeutunut.

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *