"Egyptissä ei kaappausta, armeija ollut vallassa koko ajan"

Egyptissä ei kannata puhua armeijan vallankaappauksesta, koska armeija on ollut vallassa koko ajan, sanoo egyptiläinen toimittaja Hossam El-Hamalawy verkkolehti Jadaliyyan haastattelussa. Hänen mukaansa vuoden 2011 mielenosoitusten seurauksena armeija päätti hylätä Hosni Mubarakin rauhoittaakseen tilanteen ja antaakseen muslimiveljeskunnalle mahdollisuuden toimia armeijan vallan kulissina olojen vakauttamiseksi. Armeijan johto pelkäsi mielenosoitusten johtavan koko järjestelmän kaatumiseen, mikä olisi ollut vastoin sen omia intressejä. ”Älkäämme unohtako, että armeija hallinnoi arviolta 20 prosenttia Egyptin taloudesta”, El-Hamalawy huomauttaa. ”Egyptiläiset kenraalit kuuluvat tämän maan hallitsevaan eliittiin.”

Muslimiveljeskunta on nyt El-Hamalawyn mukaan pitkälti menettänyt uskottavuutensa, eikä hän sinänsä ihmettele monien intoa hurrata armeijalle sen erotettua presidentti Mohammed Mursin tehtävästään, koska muslimiveljien lisäksi järjestäytynyttä vaihtoehtoa ei ole.

”On katsottava tilannetta tavallisen kansalaisen näkökulmasta”, El-Hamalawy sanoo. ”Hän ei toisaalta pidä Mursista ja muslimiveljeskunnasta, joka menetti uskottavuutensa hänen silmissään. Mutta toisaalta oppositiolla, vallankumouksellisilla ryhmillä, itseni kaltaisilla vallankumouksellisislla, ei ole olemassa uskottavaa vaihtoehtoa – olemme vähemmistönä ja meidän on myönnettävä se. Tarkoitan vähemmistöllä sitä, ettei meillä on ruohonjuuritason organisaatiota, joka voisi johtaa miljoonia työläisiä ja egyptiläisiä, jotka lakkoilevat ja osoittavat mieltään. Ja kun näin on, miten voi syyttää ihmisiä armeijaan tukeutumisesta?”

Liberaalit ja vasemmistolaiset tahot ovat tervehtineet armeijan toimia sen erottaessa Mursin. The New York Timesin mukaan vain harvat ovat suhtautuneet varauksella armeijan toimiin islamistien tukahduttamiseksi. ”Suurin osa Egyptin liberaaleista, vasemmistolaisista ja älymystöstä ovat liittyneet muslimiveljeskunnan tappion johdosta alkaneeseen riemuun ja arvostellen rajusti toisinajattelijoita”, lehti kirjoittaa.

El-Hamalawy ei jaa näitä mielipiteitä.

”Jos kuului niiden vasemmistolaisten joukkoon, joiden mielestä muslimiveljeskunta ja islamistit yleensäkin ovat fasisteja, niin silloin ryhtyi tukemaan armeijaa sen tukahduttaessa islamististia mielenosoituksia aseellisesti ja joukkopidätyksillä – koska armeijahan taisteli fasismia vastaan.” El-Hamalawyn mukaan muslimiveljeskunnan voi kuitenkin nähdä koostuvan hyvin erilaisista ryhmistä: huipulla on uusliberaaleja miljardöörejä, mutta pohjalla köyhiä, työläisiä ja alempaa keskiluokkaa, jotka kannattaisi pyrkiä houkuttelemaan muslimiveljien otteesta. ”Nämä ihmiset kannattivat islamisteja, mutta nyt muslimiveljeskunnan jäsenet hyökkäävät lakkolaisten tai minkä tahansa asuinalueen asukkaiden kimppuun, kuten Alexandriassa, Mesperossa, Manialissa ja muualla.”

El-Hamalawy ei usko, että armeija jää laakereilleen lepäämään hoidettuaan muslimiveljien tapauksen, ja juuri siksi hänestä on virhe tukea armeijan toimia.

”Tämä sama Mubarak-hallinto alkaa sortaa minua ja muita opposition vallankumouksellisia heti kun se on selvittänyt välinsä muslimiveljeskunnan kanssa. Tähän ansaan emme mene.”

Ny Times: Egyptian Liberals Embrace the Military, Brooking No Dissent (15.7.2013)

Jadaliyya: Is The Egyptian Revolution Aborted? Interview With Hossam El-Hamalawy (12.7.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *