Etelä-Afrikka: Vapaustaistelun veteraani arvostelee ANC:n valintoja

Etelä-Afrikan vapautusliike ANC teki kohtalokkaan virheen ottaessaan Kansainvälisen valuuttarahaston lainan ja hyväksyessään sen ehdot vähän ennen ensimmäisiä apartheidin jälkeisiä vaaleja, kirjoittaa vapaustaistelun veteraani Ronnie Kasrils. Kasrils kuului ANC:n aseellisen siiven perustajiin 1960-luvulla ja kuului 1980-luvun lopulta lähtien ANC:n ja Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen johtoon 20 vuoden ajan. Hän toimi myös ministerinä vuosina 2004-2008.

Vaikka apartheidin kaatamisesta on kaksikymmentä vuotta, ei Etelä-Afrikan nykyinen yhteiskunta vastaa sitä, mitä ANC:n riveissä rotusortoa vastaan taistelevat kuvittelivat, kirjoittaa vapaustaistelun veteraani Ronnie Kasrils kolumnissaan The Guardianissa. Taistelun saavutuksiin kuuluvat hänen mielestään ilmainen koulutus ja terveydenhuolto, infrastruktuurin rakentaminen sekä sähkön ja veden järjestäminen miljoonille, mutta vastapainona ovat muun muassa valtava työttömyys, poliisin raakuudet ja kidutus, räikeä eriarvoisuus sekä huolestuttava suuntaus kohti autoritaarista ja salailevaa hallitustapaa.

Pahimpana häpeäpilkkuna Kasrils pitää viimesyksyistä Marikanan joukkosurmaa, jossa poliisi surmasi kymmeniä lakkoilevia kaivostyöläistä – pahimpana siksi, että apartheidin kaatamisenhan piti lopettaa tällainen barbaria. Kasrils vertaa tapausta vuoden 1960 Sharpevillen verilöylyyn, jonka seurauksena hän itse päätti liittyä ANC:hen. Marikanan joukkosurman kohdalla hän kuitenkin hämmästelee, että hallitus on lähinnä pyrkinyt peittämään tosiasiat. ”Uskomatonta kyllä, myöskään Etelä-Afrikan kommunistinen puolue, oma puolueeni yli 50 vuoden ajan, ei tuominnut poliisin toimintaa.”

Kasrilsin arvion mukaan ANC teki ratkaisevan virheen, kun se vähän ennen ensimmäisiä apartheidin jälkeisiä vaaleja otti lainan Kansainväliseltä valuuttarahastolta ja hyväksyi sen ehdot.

”Tuota lainaa, jonka ehdot estivät meitä panemasta toimeen radikaalia talousohjelmaa, pidettiin välttämättömänä pahana, aivan kuten niitä myönnytyksiäkin, jotka teimme pitääksemme neuvottelut käynnissä ja lunastaaksemme kansallemme antamamme lupaukset”, Kasrils kirjoittaa. ”Uskoimme – virheellisesti – ettei muuta vaihtoehtoa ollut, että meidän olisi oltava varovaisia, sillä vuonna 1991 voimakas liittolaisemme, asevarustelun rampauttama Neuvostoliitto, oli romahtanut.”

Kasrilsin mukaan vaihtoehtoinen politiikka olisi kuitenkin voitu rakentaa joukkovoiman sekä sen varaan, että maailma ei olisi tullut toimeen ilman Etelä-Afrikan strategisesti tärkeitä mineraaleja. Tämän sijaan päätösvalta talouspolitiikasta annettiin kaivosyhtiöiden johdon kanssa kokoustavien ANC:n talousasiantuntijoiden huoleksi, minkä seurauksena liike luopui keskeisistä tavoitteistaan.

”Vapauden peruskirjassa (Freedom Charter) hahmoteltu kaivosten sekä talouden keskeisten osien kansallistaminen hylättiin. ANC otti kantaakseen valtavan, apartheidin ajalta peräisin olevan velan, joka olisi pitänyt mitätöidä. Suurrikkaiden omaisuusvero kehityshankkeiden rahoittamiseksi pantiin syrjään, ja apartheidin rikastuttamat koti- sekä ulkomaiset yhtiöt vapautettiin korvausvastuista. Käyttöön otettiin erittäin tiukat budjettivelvoitteet, jotka sitoisivat kaikkien tulevien hallitusten kädet, ja myös velvoitteet vapaakaupan edistämisestä sekä suojelutullien purkamisesta uusliberaalin vapaakauppamallin mukaisesti hyväksyttiin.”

Kasrils uskoo silti, että ANC on vielä periaatteessa pelastettavissa, vaikkakin se merkitsisi juuriin käyvää muutosta. Kasrilsin mukaan ei kuitenkaan pidä paikkaansa, että ainoastaan nykyinen kolmiliitto, ANC, kommunistinen puolue sekä ay-keskusjärjestö COSATU olisivat ainoita mahdollisia toimijoita, jotka voivat pelastaa maan kriiseistä. ”Vuosikymmenten taistelulla voitettu vapaus ilmaista näkemyksiään on olemassa ja sitä on kehitettävä. Odotamme vapaana syntyneestä sukupolvesta tulevaisuuden soihdunkantajia.”

Ronnie Kasrils: How the ANC’s Faustian pact sold out South Africa’s poorest (24.6.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *