EU-maat paheksuvat vakoilija-USA:ta, mutta tekevät silti likaisen työn

Yhdysvaltain EU-vakoilun paljastuttua EU-maat ovat paheksuneet tapausta, mutta olivat silti valmiita päättäväisiin toimiin pysäyttääkseen lentokoneen, jonka epäiltiin kuljettavan Edward Snowdenia, kirjoittaa Glenn Greenwald kolumnissaan The Guardianissa.

Espanja ja Portugali estivät keskiviikkona Moskovasta palaavan Bolivian presidentti Evo Moralesin lentokonetta käyttämästä ilmatilaansa, koska uskoivat Yhdysvaltain maailmanlaajuisen vakoilujärjestelmän paljastaneen Edward Snowdenin olevan koneen kyydissä. Moralesin kone joutui tekemään laskun Itävaltaan 13 tunniksi, ennen kuin se pääsi jatkamaan. Itävallan viranomaisten mukaan Snowden ei ollut koneessa.

Yhdyvallat on myöntänyt olleensa yhteydessä muihin maihin Snowdenia mahdollisesti kuljettavien lentojen pysäyttämiseksi. Bolivia on valittanut asiasta YK:hon ja pitää presidentin koneen estämistä kansainvälisen lain rikkomisena.

Snowdenin vakoilupaljastukset julkituonut toimittaja Glenn Greenwald huomauttaa, että Espanja ja Portugali olivat nyt valmiita päättäväisiin toimiin itseäänkin koskeneen vakoilun paljastanutta tietovuotajaa mahdollisesti kuljettaneen lentokoneen kulun estämiseksi, vaikka joitakin vuosia aikaisemmin nämä maat eivät olleet välittäneet ilmatilassaan kulkeneista ns. CIA:n kidutuslennoista. Näillä lennoilla Yhdysvallat kuljetti terrorismista epäiltyjä kolmansiin maihin kuulusteltavaksi ja kidutettavaksi.

”Open Societyn kuluvana vuonna julkaisema raportti kertoo, miten Espanja ja Portugali olivat niiden maiden joukossa, jotka eri tavoin osallistuivat Yhdysvaltain toimeenpanemiin kuljetuslentoihin – siis sieppauksiin”, Greenwald kirjoittaa. ”Erityisesti raportti huomautti, että ’Espanja on sallinut ilmatilansa ja lentokenttiensä käytön CIA:n salaisiin pidätyksiin ja erityiskuljetuksiin liittyvien lentojen osalta.’ Samoin ’Portugali on sallinut ilmatilansa ja lentokenttiensä käytön CIA:n erityiskuljetuksiin liittyvien lentojen osalta.'”

Gleenwald alleviivaa, miten mainituilla EU-mailla ei ole ongelmaa sallia Yhdysvaltain käyttää ilmatilaansa ihmisten sieppaamiseen ympäri maailmaa ilman oikeusprosessia, mutta eteläamerikkalaisen, suvereenin maan presidenttiä kuljettava kone ollaan valmiita pysäyttämään, jotta poliittisen vainon kohteeksi joutunut ei voisi hakea turvapaikkaa.

”Kaikki tämä tuntuu juuri sen kaltaiselta imperialismilta ja kolonialismilta, joka saa sapen kiehumaan suurimmassa osassa Etelä-Amerikkaa, ja osaltaan edelleen paljastaa, miten tyhjiä Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan maiden saarnat lakeihin perustuvan yhteiskunnan pyhyydestä ovat. Tämä on roistovaltioiden käytöstä.”

Glenn Greenwald: James Clapper, EU play-acting, and political priorities (3.7.2013)

The Guardian: Bolivia complains to UN after Evo Morales’ plane ’kidnapped’ (3.7.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *