Euroalueen pankkisektorilla 720 miljardin euron ongelma

Euroopan työttömyys on lähtenyt nopeaan kasvuun viimeisen viiden vuoden aikana. Tämän seurauksena myös velkakriisi on pahentunut, sillä laiminlyödyt velat sekä lainat, jotka ovat lähellä laiminlyöntiä, ovat lisääntyneet merkittävästi. Zerohedgen julkaisemasta grafiikasta käy ilmi, että näiden järjestämättömien lainojen määrä korreloi työttömyyden kasvaessa:

tyottomyys-ongelmavelat

Euroalueen pankeissa on 720 miljardin edestä näitä ongelmalainoja, joista 500 miljardia on kriisimaiden pankeissa. Kreikassa järjestämättömien lainojen määrä suhteessa kaikkiin lainoihin on 25 %, Irlannissa 19 %, Italiassa 13,4 % sekä Espanja ja Portugali ovat noin 10 prosentissa.

Yhdysvaltalainen pankki J.P. Morgan on huolestunut siitä, että ongelmalainojen määrä kasvaa keskimäärin 2,5 % vuodessa. Työttömyyden ja huonojen velkojen yleistyessä pankkien on pyrittävä tekemään entistä enemmän voittoja kattaakseen ongelmalainoista aiheutuvat tappiot. Toisaalta järjestämättömien lainojen yleistyessä pankkien lainanantokyky heikkenee ja riskinotto vähenee, minkä seurauksena ne välttävät lainaamista esimerkiksi korkeamman riskin pk-yrityksille. Tilanne on talouden vakauden kannalta ongelmallinen, sillä pankit keinottelevat entistä enemmän samalla kun ne vähentävät lainanantoa reaalitalouden investointeihin, jotka vastaisivat työllisyysongelmaan.

Euroopan keskuspankin johtaja Draghi on ilmoittanut, ettei EKP tule ottamaan ongelmavelkoja taseeseensa. Ongelmavelkojen ja työttömyyden kasvaessa tämä tarkoittaa, että vanhoja ongelmavelkoja on alettava niputtaa uudella velalla tai että Euroopan velka- ja pankkikriisin ratkaisemiseksi suoritetaan velka-armahdus, joka puhdistaa Euroopan pankkisektorin taseet ongelmalainoista. Historia osoittaa, että niitä velkoja, joita ei voida maksaa, ei myöskään tulla maksamaan.

Facebook-kommentit
2 Comments
  1. Pingback: Uusklassisen teorian raunioilla II: Lepomäki ja Wahlroos

  2. Pingback: Uusklassisen teorian raunioilla II: Lepomäki & Wahlroos | www.anttironkainen.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *