Iran vähentänyt merkittävästi tukea Hamasille

Iran on vähentänyt merkittävästi tukeaan Hamasille, koska tämä on tukenut Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin vastaista kapinaa, raportoi The Telegraph.

Gazan aluetta Palestiinassa hallitsevan Hamasin varaulkoministeri Ghazi Hamadin mukaan Hamas on menettänyt ”erittäin paljon” päätettyään tukea Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin vastaista kapinaa, raportoi The Telegraph. Hamid ei halunnut puhua konkreettisista rahasummista, mutta myönsi että asiat eivät ole ”normaalilla” tolalla ja että välit ovat ”huonot”.

”Vaikka Hamasin edustajat ovat jo aiemmin sanoneet, etteivät ne aloittaisi kostohyökkäystä Iranin puolesta, jos Israel hyökkäisi islamilaistasavallan ydinlaitoksia vastaan – vedoten tässä erimielisyyksiin Syyrian kysymyksessä – he ovat tätä ennen olleet vaitonaisia shiaalaiselta, ei-arabimaalta saamastaan rahoituksesta”, The Telegraph kirjoittaa. Suurin osa palestiinalaisista on sunnimuslimeja, ja myös Hamas edustaa islamin tätä suuntausta.

Lehdelle puhuneen Gaza Cityn yliopiston politiikantutkimuksen apulaisprofessori Abu Amerin mukaan toistaiseksi mikään taho ei ole tarjoutunut astumaan Iranin tilalle ja korvaamaan Hamasille aiheutuneita menetyksiä. The Telegraphin mukaan Hamasia lähellä oleva Amer myös arvioi Iranin menettäneen alueellisesti asemiaan asetuttuaan Syyrian hallituksen taakse.

”Iran esiintyi vuoden 19179 islamilaisen vallankumouksen jälkeen menestyksellisesti köyhien ja sorrettujen puolustajana sekä amerikkalaisen imperialismin ja vaikutuksen vastustajana”, hän arvioi. ”He ovat kahdessa vuodessa menettäneet sen mitä olivat saavuttaneet kolmessakymmenessä, enkä usko että vahinkoa pystytään korjaamaan.”

The Telegraph: Iran cuts Hamas funding over Syria (31.5.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *