Kourallinen valkoisia miehiä hallitsee maailman finanssiydintä

Maailman rahoituksen ydintä hallitsee pieni pääosin valkoisista miehistä koostuva joukko. Joukko koostuu 13 finanssialan yrityksen 161 hallituksen jäsenestä, joista 141 on valkoisia (88 %) ja 136 miehiä (84 %). Nämä 161 ihmistä hallitsee kollektiivisesti 10 % maailman varallisuudesta.

Yhdysvaltojen Sonoman yliopiston tutkijat Peter Phillips ja Brady Osborne väittävät, että näiden 13 yrityksen johtajat edustavat maailman ylikansallista kapitalistiluokkaa. Koska he muodostavat maailmantalouden rahotuksen ytimen, he vaikuttavat keskeisesti siihen, millaista politiikkaa hallitusten on harjoitettava ylläpitääkseen maailman rahaliikenteen sujuvuutta.

Tutkimuksessa jalostetaan Zürichin yliopiston tutkijoiden Stefania Vitalin, James B. Glattfelderin ja Stefano Battistonin verkostoanalyysiä, jonka mukaan 147 suurinta firmaa hallitsee 40 % maailman varallisuudestaCredit Suisse arvioi vuonna 2010, että maailman varallisuus on yhteensä noin 200 tuhatta miljardia dollaria ja tästä 60 % olisi kasautunut Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Phillips ja Osborne valikoivat Vitalin, Glattfelderin ja Battistonin verkostoanalyysistä 10 keskeisintä finanssilaitosta ja yhdistivät näihin 10 suurinta varallisuutta hallinnoivaa yritystä. Päällekäisyyksien jälkeen jäljelle jäi 13 yritystä, joiden tutkijat katsovat muodostavan maailman tärkeimmän rahoitusytimen. Nämä firmat toimivat lähes kaikissa maailman maissa ja hallinnoivat kollektiivisesti 23,9 tuhatta miljardia dollaria, mikä tarkoittaisi Credit Suissen arvion mukaan reilua 10 % maailman varallisuudesta.

Yhtiöiden hallitusten jäsenten tarkastelu osoittaa, että firmojen yhteydet kansainvälisiin instituutioihin ja Yhdysvaltain hallintoon ovat merkittäviä.[2] 7 firmassa on Yhdysvaltain keskuspankin nykyisiä tai entisiä työntekijöitä, 6 yrityksessä on Maailmanpankin entisiä neuvonantajia, 5 firmassa entisiä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n asiantuntijoita, 5 firmalla on jäsenyys Yhdysvaltain ulkomaisten suhteiden neuvostossa ja 6 firmassa on yhdysvaltalaisten yritysjohtajien muodostaman Business Roundtablen jäseniä. Lisäksi 7 firmaa lähetti hallitusten jäseniä Maailman talousfoorumiin, joka järjestettiin helmikuussa 2013.

Melkein kaikki ovat käyneet yksityisen yliopiston ja melkein puolet ovat suorittaneet opintonsa seuraavassa 10 yliopistossa: Harvardissa tutkinnon on suorittanut 25 jäsentä, Oxfordissa 11, Stanfordissa 8, Cambridgessä 8, Chicagossa 8, Kölnissä 6, Columbiassa 5, Cornellissa 4, Pennsylvanian Wharton Schoolissa 3 ja California-Berkeleyssä 3, joista viimeisin on ainoa julkinen korkeakoulu.

Hallitusten jäsenet tulevat yhteensä 22 maasta: 73 Yhdysvalloista (45 %), 27 Iso-Britanniassa, 14 Ranskasta, 12 Saksasta, 11 Sveitsistä, 4 Singaporesta, 3 Itävallasta, Belgiasta ja Intiasta, 2 Australiasta ja Etelä-Amerikasta sekä 1 Brasialiasta, Vietnamista, Hong Kongista/Kiinasta, Qatarista, Hollannista, Zambiasta, Taiwanista, Kuwaitista, Meksikosta ja Kolumbiasta. Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaista on siis edustettuna 11 %.

Joillakin johtajista on suoraa kokemusta EU:n jäsenvaltioiden, G8- ja G20-maiden valtiovarainministeriöistä. Melkein kaikki 161 yksilöstä ovat palvelleet jonkinlaisessa neuvoa-antavassa roolissa erilaisissa säätelevissä instituutioissa, valtiovarainministeriöissä, yliopistoissa ja kansallisissa ja kansainvälisissä politiikkaa linjaavissa elimissä.

Suuri osa taloudellisesta päätäntävallasta on keskittynyt yhdysvaltalaisille ja eurooppalaisille valkoihoisille miehille, joilla on samanlainen koulutustausta ja työhistoria.

[1] Yritykset suuruusjärjestyksessä: 1) Barclays PLC, 2) BlackRock Inc., 3) Capital Group Companies Inc., 4) FMR Corporation: Fidelity Worldwide Investment, 5) AXA Group, 6) State Street Corporation, 7) JPMorgan Chase & Co., 8) Legal & General Group PLC (LGIMA), 9) Vanguard Group Inc., 10) UBS AG, 11) Bank of America/Merrill Lynch, 12) Credit Suisse Group AG, and 13) Allianz SE (Owners of PIMCO) PIMCO-Pacific Investment Management Co.

[2] Ylikansallisen kapitalistiluokan tarkempi erittely, Peter Phillips & Brady Osborne – Financial Core of the Transnational Corporate Class.

fed-johto

Yhdysvaltain keskuspankin johtokunta 2009: Kevin Warsh, Donald Kohn, Randall Kroszner, Elizabeth Duke & Ben Bernanke

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *