Madridin toukokuu: 12M15M

Huomio: jutussa paljon linkkejä. Vie kursori tekstin päälle havaitaksesi linkin.

Solin aukio 12.5. kello 00:00. Taustalla 15M:n kiinnittämä valkokangas, joka toimi audiovisuaalisena bannerina.

 

Vuosi Madridin Puerta del Solin ja muiden kaupunkien kuukausia kestäneiden yhtäjaksoisten torikokousleirien purkamisen jälkeen 15M palasi Madridin kaduille ja toreille lauantaina 12.5.2012 yli 100 000 hengen voimin. Pääkaupungin lisäksi mielenosoituksia syntyi yhteensä 80:ssä kaupungissa.

Kaikki maan sanomalehdet kirjoittivat 15M-liikkeestä aamun painoksessaan, lukuun ottamatta madridilaista konservatiivilehteä ABC:tä, joka on viime vuosina kunnostautunut lakkojen mustamaalaamisessa ja yhteiskunnallisten liikkeiden demonisoinnissa. La Razón julkaisi kansilööpin, jossa liikkeen nimestä on tehty sanaleikki “15-Mentiras”: 15 valetta. Populistipuolue PP:n kansanedustaja ja ministeri Francisco Marhuendan johtama lehti lyttäsi liikkeen kansisivun jutussa kehnoin argumentein: “He kapinoivat vain kun se heille sopii!” Tietenkin, Paco, mitä sitten kuvittelit… Me kapinoimme, kun se meille sopii.

Lehdistön lisäksi myös poliitikot harjoittavat massiivisen liikkeen edessä taktiikoita, joista yleisimpiä näyttävät olevan mitätöinti ja isiäidillinen toruminen. Vuoropuhelua liikkeen ja vakiintuneiden puolueiden välillä ei ole ja poliitikot saavat lähinnä jännittää ”nuorisolevottomuuksien leviämistä (huolta esiintyy jopa Pohjois-Euroopassa). Kuitenkin, kun neljä marssia lähti liikkeelle Madridin neljästä ilmansuunnasta kello 12:00 lauantaina, kyse ei ollut nuorten rettelöinnistä: mukana oli opiskelijoiden lisäksi pätkätyöläisiä, eläkeläisiä, alipalkattuja, siirtolaisia, äitejä, isiä, pikkulapsia, työttömiä, vanhuksia, myös sairaita, joiden elämään leikkaukset vaikuttavat, ja niin edelleen. Yli 7-tuntisen matkansa aikana kulkueet kasvoivat suuriksi: eteläisten alueiden kulkueen arvioidaan jo puolessa matkassa keskustaan käsittäneen 5000 mielenosoittajaa. Suunnitelmana oli yhdistää kaikkien asuinalueiden väki keskustorille kulkemalla todella kaikkien näiden alueiden läpi.

Suunnitelma toimi, ja keskustaan saavuttaessa eteläinen kulkue, jossa kuljin, mahtui vain vaivoin Atochan pääkadulle ja täytti sen tunnin ajaksi aina kadun alusta Solille saakka. Solille saavuttaessa monet kulkueet olivat jo saapuneet, ja sekaan sukeltaakseen täytyi olla valmis tiiviiseen tunnelmaan. Myös läheiset kadut ja pienemmät aukiot täyttyivät laitojaan myöten. Poliisilla ei ollut mitään sanottavaa sen pääluvussa moninkertaisesti lyövälle väkijoukolle.

Madridin kaupungin julistama kello 22:00:n takaraja ylittyi juhlatunnelmassa, lukuisten poliisiparkojen vilkuillessa kellojaan. Twitterissä kysyttiin: “Eikö valtion pitänyt leikata? – Miksi siis 3 000 kyttää ja 3 helikopteria tyhjän panttina?” Kellon lyödessä puolta yötä poliisi ei vieläkään tehnyt elettäkään. Väki hiljensi musiikkia solidaarisuudesta alueen asukkaita kohtaan ja vaihtoi huudot ja taputukset hiljaiseen huutoon (nostaen kädet ilmaan, sormet heiluen). Torilla elettiin vielä tunti tai pari samaa euforista juhlatunnelmaa.

Kello 01:30 torille pystytettiin katos tilannekatsausta ja yleiskokousta varten. Poliisit sallivat tämän leiriytymiskiellosta huolimatta. Mutta kun ihmisjoukko kokouksen jälkeen ja yön laskeuduttua pieneni, poliisit (noin 3 000 henkilöä) saartoivat nukkuvan joukon (noin 200 henkilöä) autoin ja aidoin. Keskusaukion ympäröivät kadut suljettiin liikenteeltä ja Solille jalan pyrkiviltä kysyttiin henkilöpaperit. Joidenkin ihmisryhmien annettiin habituksesta riippuen kulkea alueen läpi, toisten ei. Ympäröivillä alueilla, ainakin Tetuánissa ja Gran Víalla, pysäytettiin ja aidattiin paikoilleen muutamia 10–30 hengen ryhmiä epäiltyinä aikomuksesta auttaa Solilla olevia. Tällä aikaa, aamulla kello 5:00 alkaen, Sol tyhjennettiin: 18 pidätettiin, ja Madridin sairaalat raportoivat 3 loukkaantunutta. Aamuseitsemältä, kahden tunnin glooriansa jälkeen, poliisi raportoi televisiossa onnistuneensa estämään leiriytymisen kaikissa Espanjan kaupungeissa.

Kuva: rtve.es – Poliisin strategia: autot sulkevat pakoreitit patsaan kautta ja valkoiset mellakka-autot odottavat oikean alanurkan ihmisjoukon siirtoa selliin.

 

Poliisin otteet olivat kovia, ja ennen kaikkea huomiota herätti poliisien määrä suhteessa paikalla olleisiin mielenosoittajiin. Verkkolehti 20Minutos.es twiittaa toimittajan nähneen, kuinka poliisi lyö nyrkillä kasvoihin nuorta naista, joka kysyy häneltä “Mitä oikein teette?”

Toimittajat pyrittiin poistamaan paikalta yhtä voimallisin keinoin kuin kaikki muutkin: hyvin osunut öinen valokuva näyttää läheltä tunnetun espanjalaisen valokuvaajan poliisikäsittelyn, ja myös 20Minutos.es:in toimittajat sanovat tulleensa poistetuksi torilta keskellä kirkasta päivää mielenosoituksen toisen päivän aamuna sunnuntaina.

Ne 18, jotka pidätettiin nukkumasta lauantain vastaisena yönä, ovat edelleen pidätettyinä. Syytteet virkavallan vastustamisesta ja tottelemattomuudesta johtavat pahimmillaan 2–5 vuoden vankeuteen. Tänään sunnuntaina klo 17:00 väki palasi Solin torille vaatiakseen pidätettyjen syyttämättä jättämistä ja jatkaakseen oman kestonsa itse määrittelevää konstitutiivista yleiskokousta. Liikkeen verkostoissa kulkee viesti: tänä vuonna ei enää riitä, että on vihainen (indignado). Koska kaikki on tehtävä itse, on ryhdyttävä työhön.

 

Eteläisten asuinalueiden kulkue saapuu keskustaan.

"Yli 30 miljoonaa espanjalaista ei äänestänyt populistipuolutta ja on täysin kyllästynyt..."

Solin metroaseman kupolia koristellaan.

Parhaat näkymät.

Täyttynyt tori.

Puolen yön "mykkä huuto".

 

 

Facebook-kommentit
One Comment
  1. Pingback: Totuusradio » Blog Archive » Occupy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *