Michael Hudson – IMF liittyi uuteen kylmään sotaan

porosenko-lagarde

Ukrainan presidentti Petro Porošenko ja IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde

 

Teksti julkaistu alunperin Counterpunchissa (9.12.2015). Michael Hudsonin uusimman kirjan “Killing the Host” saa tilattua e-kirjana CounterPunch Booksista ja kovakantisena Isletistä. Suomennus Antti Ronkainen.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tiedottaja Gerry Rice ilmoitti 8. joulukuuta:

“IMF:n johtokunta kokoontui tänään ja päätti muuttaa politiikkaansa liittyen maksamattomiin velkoihin liittyvää nollatoleranssia. Tarjoamme asiasta lisää tietoa ja perusteluja seuraavien päivien aikana.”

IMF on vedetty mukaan Yhdysvaltain johtamaan kylmään sotaan. Viime tiistaina IMF teki radikaalin päätöksen purkamalla edellytyksen, joka on ollut globaalin rahoitusjärjestelmän periaate viimeiset 50 vuotta. IMF on johtanut hallituksille suunnattujen tukipakettien järjestelyitä saamalla Yhdysvaltain, Saksan ja Japanin johtamat velkojamaat osallistumaan näihin operaatioihin. IMF:n aiempien periaatteiden mukaan valtiolle, joka on jättänyt velkansa maksamatta toiselle hallitukselle, ei voida myöntää IMF-lainaa, eikä myöskään tukipakettia, joihin muut hallitukset osallistuvat.

Tämän järjestelmän pohjalta dollariin perustuva rahoitusjärjestelmä on toiminut puoli vuosisataa. Hyötyjiä ovat olleet Yhdysvaltain dollareita lainanneet velkojat.

Tiistaina IMF kuitenkin liittyi uuteen kylmään sotaan. Se on lainannut rahaa Ukrainalle siitä huolimatta, että rahaston säännöt estävät lainaamasta valtioille, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia maksaa takaisin (ns. “Ei lisää Argentiinoja” -sääntö vuodelta 2001). Kun IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde myönsi edellisen lainan Ukrainalle syksyllä, hän esitti toiveen rauhasta. Mutta Ukrainan presidentti Petro Porošenko ilmoitti välittömästi aikovansa käyttää rahat kansakuntansa sisällissodan tehostamiseen Venäjää puhuvan väestönosan kanssa idässä Donbassissa.

Kyseessä on alue, joka oli Ukrainen keskeinen valuuttatulojen lähde ja jonka vienti suuntautui pääasiassa Venäjälle. Nämä markkinat on toistaiseksi menetetty. Kyseessä voi olla pitkä katkos, sillä maata johtaa Yhdysvaltain tukema juntta, joka astui valtaan talven 2014 oikeistolaisen vallankaappauksen myötä. Ukraina on kieltäytynyt maksamasta yksityisten velkojien lisäksi myös Venäjän hallitukselle.

Tämän olisi pitänyt estää Ukrainaa saamasta lisää IMF:n tukea. Kieltäytyminen Ukrainan sotilasoperaatioiden rahoittamisesta uudessa kylmässä sodassa Venäjää vastaan olisi ollut merkittävä askel rauhaan painostamiseksi, minkä lisäksi se olisi puhdistanut maata korruptiosta.

Sen sijaan IMF tukee Ukrainan nykyistä politiikkaa, sen kleptokratiaa ja Oikean sektorin[1] johtamia hyökkäyksiä, jotka viimeksi katkaisivat sähköt Krimiltä. IMF vaatii Ukrainalta ainoastaan talouskurin jatkamista. Ukrainan valuutta, hryvnia, on pudonnut kolmanneksen kuluvan vuoden aikana ja eläkkeet on leikattu (pääasiassa inflatoimalla pois) samalla kun korruptio jatkuu hellittämättömästi. Tästä kaikesta huolimatta IMF ilmoitti aikovansa myöntää uusia lainoja ylläpitääkseen Ukrainan riippuvuutta oligarkeista, jotka hallitsevat parlamenttia ja oikeusministeriötä ja estävät kaikki yritykset korruption kitkemiseksi.

Yli puolen vuoden ajan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön neuvonantajat ja kylmää sotaa käyvät kävivät puolijulkista keskustelua siitä, kuinka Ukrainan 3 miljardin dollarin suuruiset velat Venäjän sijoitusrahastolle voitaisiin jättää maksamatta. Vähän aikaa suunniteltiin näiden julistamisesta “laittomiksi veloiksi” (odious debt), joskin myöhemmin järkeiltiin, että tämänkaltainen suunnitelma saattaisi kääntyä Yhdysvaltain tukemia diktatuureja vastaan.

Lopulta päätettiin, että IMF yksinkertaisesti lainaa Ukrainalle rahat.

Näin IMF myös julisti uuden politiikkansa: “valvomme ainoastaan dollarimääräisiä velkoja Yhdysvaltain liittolaisille”. Tämä tarkoittaa, että Venäjää vastaan kytenyt kylmä sota on nyt muuttunut täysimittaiseksi maailman jakolinjaksi dollariblokin (satelliitteinaan euro ja muut dollarille lojaalit valuutat) sekä BRICS-maiden[2] ja muiden Yhdysvaltain rahoitus- ja sotilasrenkaaseen kuulumattomien valtioiden välillä.

Mitä Venäjän sitten tulisi tehdä? Entä mitä Kiinan tai BRICS-maiden? IMF ja Yhdysvaltain uuskonservatiivit ovat lähettäneet maailmalle viestin: teidän ei tarvitse kunnioittaa velkoja niille maille, jotka ovat dollarialueen ja sen satelliittien ulkopuolella.

Miksi näiden dollarialueen ulkopuolella olevien maiden tulisi pysyä IMF:ssä tai Maailmanpankissa? Kansainvälisen valuuttarahaston siirto jakaa globaalin järjestelmän käytännössä kahtia BRICS-maiden ja Yhdysvaltain & Euroopan muodostaman uusliberaalin rahoitusjärjestelmän välillä.

Tulisiko Venäjän vetäytyä IMF:stä? Entä muiden maiden?

Vastaavasti vastaperustettu Aasian kehityspankki voisi ilmoittaa, että rupla-juan-alueelle liittyvien maiden ei tarvitse maksaa Yhdysvaltain dollareissa tai euroissa otettuja velkoja takaisin. Tähän IMF:n päätös on epäsuorasti johtamassa.

Viitteet

[1] Oikea sektori on äärioikeistolaisten ryhmien muodostama nationalistinen puolue.
[2] BRICS-maat viittaa Brasiliaan, Venäjään, Intiaan, Kiinaan ja Etelä-Afrikkaan.

Facebook-kommentit
3 Comments
  1. …eli nyt olisi se hetki, jolloin Suomi liittyy BRICS-rintamaan ja kuittaa sen hirmuisen valtiovelkansa?

  2. Pingback: Michael Hudson – Uuden kylmän sodan kahtiajako

  3. Tuskin on mitään Järkevämpää .Ottaen ajankohdan /Ääestys Euroerosta …toisaaltaan Itäraja vuotaa ? Mutta läntinen raja pitää ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *