Ratkaisuja eurokriisiin ja kestävyysvajeeseen

Euroopan kansojen pankkikorteille on asennettuna piirilevy, jonka kautta sijoittajat, pankkiirit ja porvarit sähköttävät antabusta tavallisten ihmisten aivoihin! Demarit vaativat Pantheonin laittamista myyntiin ja ulkomaiset sijoittajat vonkaavat jo Kreikan veropolitiikan perään. Eurokriisin elvytyksen epätoivoinen paskajallitus on alkanut vetänyt työläisiä, prekariaattia ja köyhälistöä kaduille. Levottomuudet lisääntyvät myös Välimeren tällä puolen.

Suomessa paskajallitus on kanavoitunut lähinnä jytkyyn, eikä väkeä vedä kaduille kuin Naisten kymppi ja Leijonien rillipileet. Vaalien alla Katainen hiljensi Suomen opposition sanomalla, että jokainen maailman taloustieteilijä oli Portugalin tukipakettien kannalla. Jos poliitikot seuraisivat lehdistöä, he olisivat voineet laulaa Kataisen suohon kaikella sillä kritiikillä, jota tämä taloustieteilijöiden armeija on suoltanut EKP:n kriisinhoidosta.

Kuten edistykselliset kommentaattorit ovat osoittaneet, Kreikan potkiminen eurosta ei sekään ole epätoivoisen kriisinhoidon patenttiratkaisu. EMU:ssa ei ole rotokollaa, miten siitä voisi erota. Tämänkaltaisten neuvottelujen myötä kreikkalaiset menisivät perjantaina pankkiin ja nostaisivat ensin ulos kaikki eurot ja odottaisivat sitten keskiviikkoon, että pankit taas avautuisivat ja kärräisivät kaikki uudet drakmatkin pois. Saksassa rahat taas tungettaisiin pankkiin kasvamaan korkoa. Yhdenkin maan eroaminen rahaliitosta saattaisi käynnistää neuvottelut Portugalissa ja Irlannissa, mikä varmaankin tietäisi rahaliiton rommausta.

Sitä samaa itkuvirttä, että EMU:n rakenne ja EKP:n elvytyspolitiikka on huonoin mahdollinen ikinä, veisaavat kaikki oikeiston viattomat fariseukset Paavi Benedictus XVI:stä Paul Krugmaniin. Toisaalta, eipä tähän taloustieteilijöiden ja muiden päsmäreiden porukkaan voi paljoa voi luottaa – vuonna 2008 Financial Times valitsi Jyrki Kataisen vuoden valtiovarainministeriksi.

Tämän vuoksi Revalvaatio kokee velvollisuudekseen laittaa lusikkansa eurokriisin ja kestävyysvajeen vyyhtiin marssittamalla esiin lyhyen juttusarjan vaihtoehtoisista keinoista ratkaista nykyinen kriisimme. Hätälainojen ja hevoskuurien jatkamisen sijaan on ratkaistava kriisi muutoksilla Euroopan unionin ja rahaliiton rakenteissa ja tehtävissä. Ensimmäinen juttu käsittelee Suomen kestävyysvajeen hoitamista keskuspankin avittamana:

Jussi Ahokas – Kestävyysvajeesta funktionaaliseen rahoitukseen

Blogissaan Raha ja talous Ahokas ja Holappa tuuttaavat rahan olemuksesta, rahan syntymekanismeista ja rahateoriasta pääasiassa chartalismin, post-keynesiläisyyden sekä circuitismin lävitse. Viimeisin blogaus tiivistää hyvin kirjoittajien käsityksen rahan ja rahoituksen tehtävistä modernissa rahoitusjärjestelmässä:

Vaikka hallitusneuvotteluissa ”vastuullisen julkisen rahoituksen” vastapuolena ei olekaan funktionaalinen rahoitus, vaan kiistaa käydään ”vastuullisuuden” voimakkuudesta eli siitä kuinka nopeasti ja millä keinoin julkinen talous tasapainotetaan, on merkittävää, että juuri julkisen talouden hoidosta on tullut todellinen kynnyskysymys hallituksen muodostuksessa.

Jos hallitusta ei saada näistä lähtökohdista kasaan, on seuraaville yrittäjille syytä tarjota aktiivisesti julkisen taloudenpidon vaihtoehdoksi funktionaalista rahoitusta. Hallituksen hyväksyessä tämän periaatteen ja edistäessä funktionaaliseen rahoitukseen siirtymistä, voimme lopulta lopettaa kokonaan kiistelyn kestävyysvajeen suuruudesta. Lisäksi tulevat hallitukset voivat keskittyä vapaammin niihin yhteiskunnallisiin uudistuksiin, jotka ”vastuullinen taloudenpito” on viime vuosikymmeninä estänyt.

Revalvaatio julkaisee pitkin kesää Raha ja talous -blogin tekstejä ja näin pyrkii edistämään keskustelua vaihtoehtoisista rahoitusmalleista talouskriisin ratkaisuna. Kesän aikana julkaistaan myös markkinaliberaalimpaa Federal Reserven kritiikkiä itävaltalaiselta Mises Instituutilta sekä post-sosialistisempaa matskua ikäharmaasta suunnitelmataloudesta!

Artikkelien kommentointi ja/tai itsenäiset tekstit aihetta liipaten ovat tervetulleita!
toimitus [at] revalvaatio.org

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *