Riskirahastot voittivat jutun Argentiinan velkakirjoista

Riskirahastot ovat voittaneet jutun yhdysvaltalaisessa vetoomustuomiostuimessa koskien Argentiinan velvollisuutta suorittaa 2000-luvun alussa maksamatta jättämänsä velat täysimääräisesti, kertoo The New York Times.

Vuonna 2001 Argentiinan valtio päätti jättää velkaansa maksamatta noin 100 miljardin dollarin edestä, ja sai aikaan useiden sijoittajien kanssa sopimuksen, jolla sijoittajille korvattaisiin velkakirjojen alkuperäistä arvoa huomattavasti pienempi osuus. Pieni osa sijoittajista päätti kuitenkin kieltäytyä sopimuksesta ja vaatia edelleen niiden maksua täysimääräisesti.

Viime perjantaina joukko Argentiinan velkakirjoihin sijoittaneita riskirahastoja (hedge funds) voitti jutun yhdysvaltalaisessa vetoomustuomiostuimessa, joka päätyi samaan tuomioon kuin juttua alunperin käsitellyt alempi tuomioistuin. Vaikka juttu yritetään nyt viedä vielä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tarkasteltavaksi, The New York Timesin mukaan tuomiolla saattaa olla laajakantoisia seurauksia kansainvälisillä velkamarkkinoilla.

”[Tuomari Thomas P. Griesan] tuomio sisälsi kaksi keskeistä kohtaa”, NY Times summaa. ”Ensinnäkin hän sanoi, että Argentiinan on maksettava myös alkuperäisistä velkakirjoista kiinni pitäville sijoittajille, kun se seuraavan kerran panee toimeen maksatuksia uudelleenjärjesteltyjen velkakirjojen haltijoille. Ja ennennäkemättömässä päätöskohdassa tuomari Griesa keksi tavan varmistaa päätöksensä toimeenpano, jos Argentiina päättää olla huomioimatta sitä. Hän nimesi ne rahoituslaitokset, jotka välittävät maksuja Argentiinan hallitukselta uudelleenjärjesteltyjä velkakirjoja omistaville sijoittajille. Jos nämä laitokset välittävät maksuja, niiden voitaisiin todeta rikkovan oikeuden päätöstä.”

NY Times arvioi, että päätöksellä saattaa olla vaikutuksia velkavaikeuksissa olevien maiden tilanteen helpottamiselle, sillä oikeuden päätöksen rohkaisemina monet velkakirjoja ostaneet sijoittajat saattavat nyt kieltäytyä velkasovittelusta.

NY Times: Hedge Funds Win Ruling in Argentina Bond Case (23.8.2013)

Facebook-kommentit
3 Comments
  1. Saalistuslaitokset (Vulture funds) voittivat. Vaikutuksia tulee varmasti. Itse epäilen, että tämä päätös kiihdyttää kansainvälisen rahoitusjärjestelmän disintegraatiota. ”Velkoja joita ei voida maksaa, ei tulla maksamaan” on rahoituksen ikiaikainen sääntö. Nyt on tehty ennakkopäätös kaikkein joustamattomimpien velkojen toiveiden mukaan. Joustamaton järjestelmä hajoaa, kun se pitää kiinni sellaisesta mikä on tuhoon tuomittu. Usan ja Britannian asema globaalin rahoituspyramidin huipulla on historiallinen jäänne, jolla ei enää ole reaalitaloudellista pohjaa (varsinkaan Britannian tapauksessa). Tämä päätös tulee kiihdyttämään BRICS-maiden halua oman itsenäisen rahoitusjärjestelmän luomiseen. Jäämme odottamaan tarkempia analyysejä.

  2. Miten Argentiinan valtiota koskeva keissi voi olla käsittelyssä USAlaisessa oikeudessa, eihän Argentiina ole USAn hallinnon alainen instanssi?

  3. En osaa sanoa jutun oikeustieteellisistä perusteluista sen enempää kuin NY Timesin jutussa niitä avataan, mutta jutun mukaan ”bonds continue to have a so-called pari passu clause, from the Latin for ’on equal footing,’ which has been crucial in this case. The clause provided the legal basis for the courts to demand that the holdouts be paid when the holders of the exchange bonds are paid.”

    Oikeushistoriaa tässä kai joka tapauksessa ollaan tekemässä, ainakin jos Timesin haastattelemaa oikeustieteen professoria on uskominen.

    ”“This is the revolution in this case,” Mr. [Mitu] Gulati said. “For the first time in hundreds of years of sovereign debt, a court is saying, ‘We’re going to go out there and improve the market by helping you to enforce it.’”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *