Saksa: Die Linke hyväksyi ohjelman ensi syksyn vaaleihin

Saksan vasemmistopuolueen edustajakokous hyväksyi viime perjantaina puolueen vaaliteesit ensi syksyn liittopäivävaaleihin, raportoi Neues Deutschland.

Listan kärjessä on vaatimus tulojen uudelleenjaosta, joka kävisi mahdolliseksi korottamalla veroja ja erilaisia maksuja vuositasolla yhteensä 180 miljardin euron edestä. Tavoitteisiin lukeutuvat muun muassa ylimmän veroasteen nostaminen nykyisestä 53 prosentista siten, että yli miljoonan euron tuloja verotettaisiin jopa 75 prosentilla.

Kasvaneella verokertymällä parannettaisiin julkisia palveluita ja tuettaisiin pienituloisia. Eläkeläisille taattaisiin vähintään 1 050 euron kuukausittainen eläke, säädettäisiin kymmenen euron minituntipalkkalaki, ja minimiä korotettaisiin 12 euroon ensi vaalikauden loppuun, vuoteen 2017 mennessä. Energiahuolto olisi otettava takaisin yhteiskunnan haltuun, ja keskipitkällä aikavälillä julkisesta lähiliikenteestä olisi tehtävä maksutonta. Lisäksi sSaksalaiset sotilaat halutaan vetää välittömästi pois ulkomaisista tehtävistä ja asevienti lopettaa.

Puoluekokous keskusteli viikonloppuna myös muun muassa Eurooppa-politiikasta. Toinen puolueen puheenjohtajista, Katja Kipping, sanoi puheessaan, että troikan harjoittama politiikka vaarantaa euron. ”Haluamme sosiaalista Eurooppaa, ja se takaisi euron säilymisen”, hän sanoi.

Euroedustaja Thomas Händelin mielestä euroalueen hajoaminen olisi poliittinen ja taloudellinen katastrofi, ja toinen euroedustaja, Cornelia Ernst, kehotti kokousedustaja puolustamaan Eurooppa-politiikkaa troikan tuhopyrkimyksiä vastaan. Alasaksilaiset kansanedustajat Heidrun Dittrich ja Diether Dehm kuitenkin huomauttivat, että eteläisissä jäsenmaissa saatetaan jossain vaiheessa päättää erota eurosta kansanäänestyksellä, ja tämän suhteen pitäisi olla solidaarisia.

Neues Deutschland: Nach 15 Stunden: Linke beschließt Wahlprogramm (14.6.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *