Saksa: Hallituksen suosio korkealla, SPD torjuu vasemmistopuolueen

Liittokansleri Angela Merkelin hallituksen suosio on edelleen korkealla, kun vaaleihin on alle kaksi kuukautta, kertoo DeutschlandTrendin tekemä mielipidetiedustelu.

Vuonna 1997 aloittanut DeutschlandTrend on mitannut saksalaisten suhtautumista kulloisenkin hallituksen suoritumiseen, ja äskettäin tehdyn kyselyn mukaan 52 prosenttia vastaajista oli tyytyväisiä Merkelin hallituksen toimintaan. Viimeisen 16 vuoden aikana tehdyissä kuukausittaisissa kyselyissä mikään hallitus ei ole saanut näin hyviä lukemia, kertoo tv-kanava WDR:n kyselystä julkaisema uutinen – ja vain kerran aikaisemmin on enemmistö ollut hallitukseen tyytyväinen.

Ensimmäistä kertaa neljään vuoteen hallituksella on myös laskennallinen kannattajien enemmistö, vaikka konservatiivipuolueen hallituskumppani FDP yltää tällä hetkellä vain juuri ja juuri viiden prosentin äänikynnyksen ylitse. FDP tuntuukin olevan konservatiiveille tietynlainen rasite: DeutschlandTrend käytti tutkimuksessaan kolmea eri kysymystä, joissa kysyttiin eri vastaajilta ”hallituksen”, ”Merkelin hallituksen” sekä ”CDU/CSU:n ja FDP:n hallituksen” suoriutumisesta, ja nämä saivat 52, 56 ja 38 prosentin kannatuksen.

”Asia on selvä: saksalaiset haluavat Angela Merkelin liittokansleriksi, mutta eivät välttämättä CDU:n ja FDP:n yhteishallitusta. Tällä hetkellä vain 39 prosenttia vastaajista piti hyvänä, ’jos FDP ottaisi osaa seuraavaan liittohallitukseen'”, WDR:n uutinen kertoo ja arvelee hallituksen hyvien arvosanojen johtuvan siitä, että peräti 76 prosenttia vastaajista piti henkilökohtaista taloudellista tilannettaan hyvänä tai erittäin hyvänä.

Tässä kyselyssä SPD sai 26, vihreät 13 ja vasemmistopuolue 7 prosenttia kannatuksesta. Puolueiden yhteenlaskettu kannatus jäi vain yhden prosenttiyksikön päähän hallituspuolueiden lukemista, vaikkakin 16 prosenttia vastaajista ei kertonut kantaansa.

Joka tapauksessa SPD:n ja vihreiden johto on ilmoittanut, että heidän mielestään vasemmistopuolue ei ole valmis hallitukseen. SPD:n parlamenttiryhmän puheenjohtajan Frank-Walter Steinmeierin mukaan vasemmistopuolue ei ole viimeisen viiden vuoden aikana tältä osin kehittynyt vaan on edelleen pahasti hajallaan. ”Tästä johtuen Steinmeier ei pidä SPD:n, vasemmistopuolueen ja vihreiden liittoa mahdollisena vaihtoehtona, eikä myöskään usko, että SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel muuttaisi näkemystään, vaikka puolueet saisivat enemmistönkin”, kirjoittaa vasemmistopuoluetta lähellä oleva Neues Deutschland.

Vihreiden Katrin Göring-Eckardtin mielestä taas vasemmistopuolueella ei hallitustyöskentelyn näkökulmasta ole realistista ohjelmaa. Hänen mukaansa vasemmistopuolue ”lupaa kuun taivaalta” ja tahtoo eristää Saksan ulkopoliittisesti.

Neues Deutschland: SPD und Grüne blocken Linkspartei ab (4.8.2013)

ARD-DeutschlandTrend: Warum Schwarz-Gelb so gut abschneidet (1.8.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *