Dimitri Deliolanes – Syntipukkina Varoufakis

Yanis Varoufakis

Il manifesto julkaissut alunperin 25.4.2015 (Il capro espiatorio Varoufakis), suomentanut Jussi Vähämäki. 

Euroopan ministerit ja Brysselin nimettömät virkamiehet kritikoivat Kreikan valtiovarainministeri Yanis Varoufakista. Mutta ekonomisti, jolla on esimerkillinen CV, puolustaa vain hallituksensa ja Kreikan kansan valintoja. Mikäli halutaan saavuttaa kunniallinen kompromissi, on aika luopua teeskentelystä ja työskennellä oikeiden ongelmien parissa.

Ongelma on siis Yanis Varoufakis. Tämä olisi kuulemma euroryhmän kokouksessa Riikassa näyttänyt olevansa ”epäpätevä”, ”harrastelija”, ”uhkapeluri”. Outoja sanoja yhdestä kansainvälisesti tunnetuimmasta taloustieteilijästä, joka on opettanut useissa englanninkielisissä yliopistoissa, Cambridge mukaan lukien,  ja jota arvostavat ja tukevat muiden muassa nobelisti Joseph Stiglitz ja James Galbraith.

Jos tämäntyyppinen kritiikki tulee (oman CV:nsä  väärentäneeltä) agronomilta Jeroen Dijsselbloemilta ja oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneelta Wolfgang Schäublelta, sen täytyy tietenkin olla totta.

Erityisen vakuuttavaa on saksalaisministerin kreikkalaista kollegaansa vastaan heittämä syyte ”dogmatismista”, tältä samalta, joka on viimeisen viiden vuoden ajan pakottanut rautahanskoin euroalueen briljanttiin talouspolitiikkaan, joka turvaa voimakkaan taloudellisen – ja ennen muuta – sosiaalisen kasvun. Sen tietävät kaikki vauraudessaan uivat espanjalaiset, portugalilaiset, kreikkalaiset, italialaiset…

Ei, ei Schäuble ole uusliberalismin dogmaatikko. Varoufakis on se, joka ei jousta, koska kieltäytyy itsepäisesti lahjoittamasta pankeille kreikkalaisten koteja, laskemasta eläkkeitä 350 euroon, irtisanomasta tuhansia valtion työntekijöitä ja myymästä julkista omaisuutta.

Itsepäisyys, joka takaa hänen hallitukselleen suuren kannatuksen Kreikan kansan keskuudessa, kuten 24.4. julkistettu mielipidekysely kertoo. Samaan aikaan kun se hurraa austerityn vastustamiselle, pyytää valtava enemmistö kreikkalaisia kuitenkin Tsiprasta ja Varoufakista olemaan rikkomatta täydellisesti välejä euroalueen kanssa. Järkevä kanta, joka on täysin linjassa Syrizan ohjelman kanssa. Kunniallinen kompromissi, mutta sen saavuttamiseksi tarvitaan kaksi.

Nyt asiat kuitenkin mutkistuvat. Päivä ennen euroryhmän yritystä lynkata Varoufakis, Tsipras tapasi Merkelin täysin toisenlaisessa ilmapiirissä. Kansleri vakuutti, että Kreikan ei tarvitsis jäädä vaille rahoitusta.

Mitä on tapahtunut? Tiedetään, että euroryhmä on Schäublen aluetta, kun Merkel pelaa suuremmalla pelilaudalla.

Onko kyse hyvä poliisi, paha poliisi -leikistä? Vai onko myös Berliinissä haukkoja ja kyyhkyjä? Haukat jatkaisivat pelaamista Tsiprasin hallitusta horjuttavalla kortilla ottaen myös riskin onnettomuudesta, joka lähenee koko ajan todennäköisemmin viikkojen ja kuukausien kuluessa. Kyyhkyt puolestaan yrittäisivät löytää – pelkästään poliittisen – keinon ympyrän neliöimiseen umpikujasta pääsemiseksi.

Kuinka tahansa asia on, syypää ei taatusti ole Varoufakis.

Kreikan valtiovarainministeri työskentelee toimintaryhmässä, joka on erityisesti keskittynyt ongelmiin velkojien kanssa. Ryhmän puheenjohtajana on varapääministeri, Yannis Dragasakis, joka on  Syrizan yksi maltillisimmista ja asiantuntevimmista. Siksi, valtionvarainministerin jokainen pilkku heijastaa täysin Kreikan hallituksen kantoja. Siksi hänen korvaamisensa ei tule kysymykseen.

Kuitenkin Schäuble (kuten hän itse on sanonut) viihtyi paljon paremmin Varoufakiksen edeltäjien kanssa: Giorgos Papakonstantinou, väärennyksestä tuomittu, Yannis Stournaras, euroon liittymisen mahdollistaneiden budjettipuliveivausten arkkitehti, Ghikas Hardouvelis, pankkiiri, joka vei rahoja Sveitsiin.

Miten kaikki päättyy? En pääse Schäublen pään sisään. Mutta etsin valaistusta eilisen Corriere della Sera:sta (Italian Helsingin Sanomat) ja tein suuren löydön. Koko sivun artikkelissa (nimettömät) velkojalähteet syyttävät, että Tsipras on ”valheellisesti vasemmalla” ja hän on ”oligarkkien palveluksessa”. Kerroin tämän myös Kreikassa ja meillä kaikilla oli oikein hauskaa. Niin kauan kuin polemiikki Tsiprasta vastaan on tällaista, hänellä ei ole huolta: hän tulee pysymään vallassa vuosikymmenen ja yli.

Facebook-kommentit
3 Comments
 1. Liitän tähän vielä kommenttina Bifon lyhyen tekstin sen enempää kommentoimatta:

  Harrastelija

  Franco Berardi Bifo

  Sairas. Kolme lääkäriä häärää huoneessa lääkkeineen. He antavat sairaalle kannustavia pillereitä ja kuppaavat verta. Silminnähden sairaan tila huonone. Mutta hoito jatkuu pelotta, ja pian sairas on lähellä heittää lusikan nurkkaan. Paikalle saapuu uusi lääkäri: hän huomaa, että hoito on väärä ja se on keskeytettävä. Mitä muut kolme sanovat? He sanovat, että uusi lääkäri on röyhkeä, pukeutuu omituisesti, ei kunnioita toisia ja on pelkkä harrastelija.

  Troikan lääkärit ovat tuhonneet Kreikan, köyhdyttäneet Euroopan jokaisen maan, levittäneet vihaa ja hävittäneet julkiset palvelut. Sitten ne hyökkäävät Varoufakista pain kätkeäkseen totuuden, jonka Euroopan kansat tuntevat nykyään liiankin hyvin: verenimijänä troikka on köyhdyttänyt Euroopan yhteiskunnat ja se on johtamassa Unionia kohti fasismia, sotaa ja romahdusta. Ne ovat hyökänneet sitä vastaan ja lopulta saaneet sen hengiltä. Ja pörssikurssit sen kuin nousevat.

  Saivat Varoufakisin pään. Sankarit.
  Mutta Varoufakisin pää on tiukasti kiinni hänen hartioillaan ja tällä hetkellä tämä Varoufakis on ainoa poliittinen johtaja, joka Euroopalla on.

  Viimeisen kahden kuukauden ajan olemme olleet mukana seuraamassa näytelmää: professori joka on opettanut ympäri maailman yliopistoja ja kirjoittanut kansainvälisesti merkittäviä julkaisuja suostuu asettumaan maansa ja tulevan Euroopan Unionin palvelukseen. Hän sanoo vain hyvin yksinkertaisen asian: viemällä yhteiskunnalta resurssit ei voida parantaa taloutta, Kreikka on tyhjiin pumpattu ja muut maat ovat sitä pian, on palautettava takaisin resurssit niille, joilta ne on viety.

  Varoufakisilla on talousosaamista, josta Brysselin pöydissä istuvat roistot eivät kykene edes uneksimaan, mutta hän on myös inhimillinen olento, jolla on ymmärrystä ja herkkyyttä, mutta näyttää siltä, että nämä asiat eivät voi kuulua yhteen. Eräässä ekonomistien kokouksessa hän kehtasi sanoa, että ennen kuin tehdään päätöksiä on katsottava silmiin hänen maansa työttömiä. Tämä tekee hänestä harrastelijan, ammattiekonomistit eivät katso ketään silmiin. Kurjuus, nöyryytykset ja kuolema, jota he kylvävät ei näy tilikirjoissa. Mitä enemmän ihmisiä hajoaa sitä korkeammalla lentävät pörssikurssit.

  Ne, joilla on valta Euroopassa, ovat julistaneet sodan älylle ja ymmärrykselle, kuin he voisivat sietää Varoufakista? He ovat julistaneet sodan yhteiskunnalle, kuinka he voisivat sietää tyyppiä, joka ilman kravattia haluaa tehdä taloudesta ihmisten palveluksessa olevaa tietoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *