Olli Herranen – Tapaus Alessio Rastani – mielikuvatodellisuuden ruumiinavaaja

Julkaistu alunperin Rötösherranen-blogissa.

Prologi

Maanantaina 26.9.2011 nettiin ilmestyi video, jossa riippumattomaksi julistautuva “pörssitreidaaja” ottaa BBC:n haastattelussa kantaa meneillään olevaan eurokriisiin ja sijoittajien sekä muiden vastaavien pörssitoimijoiden ammattietiikkaan. Kiteytettynä Rastanin viesti menee jotakuinkin näin:

“For most traders, it’s not about – we don’t really care that much how they’re going to fix the economy, how they’re going to fix… the whole situation […] Our job is to make money from it. […] Governments don’t rule the world, Goldman Sachs rules the world.”

Rastani jatkaa:

“Personally, I’ve been dreaming of this moment for three years…I go to bed every night and I dream of another recession. When the market crashes… if you know what to do, if you have the right plan set up, you can make a lot of money from this.”

Hän myös viittaa 1930-luvun suureen lamaan, jonka kohdalla yleensä unohdetaan, ettei se ollut kriisi kaikille, vaan jotkut rikastuivat tuolloin nopeasti huomattavan paljon. Euroopan (ja todennäköisesti samalla koko maailman) markkinatilanteeseen hän viittaa toteamuksella:

“The big funds, the hedge funds, the institutions, they don’t buy this, the rescue plan. They basically, they know the market is toast, they know the the stock market is finished”.

Hän ennustaa, ettei millään pelastuspaketilla tule olemaan Goldman Sachsin kaltaisten suurten sijoitusyhtiöiden näkökulmasta merkitystä. Myöskään hallitusten epätoivoiset toimet eivät tule vaikuttamaan siihen tosiseikkaan, että vuoden päästä miljoonien ihmisten säästöt ovat kadonneet taivaan tuuliin. Ja tämäkin on Rastanin mukaan vasta alkua.

Reaktio

Forbes reagoi varsin nopeasti tapahtuneeseen ja julkaisi heti seuraavana päivänä uutisenTrader Or Prankster?, jossa Rastani esiteltiin lausuntonsa vuoksi sosiopaattina japsykopaattina. Ei kestänyt kauaa, että Yes Menia epäiltiin kolttosesta, jonka he kiistivät. Myös BBC teki kotiläksynsä ja tarkisti Rastanin taustat. Taustoitus määritteli hänet itsenäiseksi keskustelijaksi, yhdeksi ääneksi meneillään olevaan kriisikeskusteluun, eikä hän siis ollut BBC:n tulkinnan mukaan “huijari” (hoax).

Mutta kuka tai mikä olisi tässä tilanteessa “huijari”? Puheenvuoron aiheuttamista vastareaktioista päätellen henkilö, joka väittää sijoittajien toimivan täysin ammattinsa ehtoja vastaavalla tavalla. Psykopatologisointi on oiva tapa kiertää finanssimarkkinoihin liittyvät rakenteelliset ongelmat ja kiinnittää markkinoiden järjestelmätasoiset rakenteelliset ongelmat yksittäisten, sairaiden yksilöiden piittaamattomuuteen ja moraalittomuuteen.

Seurannutta voi lukea järjestelmän puolustusreaktiona. Jonkun ehdottaessa julkisuudessa epämiellyttävää tulkintaa finanssimarkkinoiden luonteesta, on sekä markkinatoimijoiden itsensä, mutta myös suuren yleisön saatava katharsis – puhdistautuminen epämiellyttävästä totuudesta. Totuudesta, että finanssimarkkinoiden yleisessä toiminnassa voisi olla jotain pahansuopaa, tai että tilanne ei olisikaan pohjimmiltaan poliitikkojen hallinnassa. Että jokin perustavanlaatuinen voisikin uhata pikkuporvarillista ja keskiluokkaista päiväunta.

Smear campaign alkaa välittömästi. The Telegraph tonkii pian lausunnon jälkeen Rastanin varallisuuden sekä yksityiselämän. Lehti löytää vielä raflaavan kuvan, jossa Alessio istuu kotona, huomattavasti vähemmän uskottavampana kuin BBC:n virallisessa haastattelussa. Suuri paljastaja tunnustautuu vain huomion kipeäksi (attention seeker).

Järjestelmä käynnistää vastanäytelmän tuottaakseen tarinaan onnellisen lopun. Tragedian suuntaan kehittynyt tilanne loppuukin kuin Hollywood-elokuva ikään: hyvä voittaa pahan. Epämukavuudeksi äkillisesti kehittynyt turta välinpitämättömyys palaa lopulta helpotuksen kliimaksina.

Näin mielikuvatodellisuuden näyttämö pysyy puhtaana haitallisesta aineksesta ja kaikki lausunnon tuottamat ikävät ajatukset voidaan siivota takaisin viemäriin, josta Rastanin katsotaan kömpineen.

Mikä tässä sitten hankaa vastaan? Miksi niin monet miljoonat ihmiset ovat katsoneet haastattelun kiinnostuneena, tuhannet kommentoineet sitä tuntien sisimmässään, että joku avasi sanaisen arkkunsa puhuakseen julki totuuden? Jopa BBC:n talousuutisten päätoimittaja Robert Peston tweettasi aiheesta välittömästi haastattelun jälkeen:

“A must watch if you want to understand the euro crisis and how markets work”

Mielikuvatodellisuuden anatomia

Mielikuvanäytelmä haluaa jakaa finanssitodellisuuden ruumiin kahtaalle: 1) marginaaliseen moraalittomien psykopaattien vähemmistöön ja 2) rehellisiin, vastuullisiin ja lainkuuliaisesti ammattiaan harjoittavien enemmistöön. Rakenteellisia ongelmia se viittaa kintaalla.

Tämä juopa haluaa erottaa toisistaan kaksi totuutta ja marginalisoida piirteet, jotka julkisesti käsiteltyinä ja ennen kaikkea hyväksyttyinä tulisivat häiritsemään vallitsevaa mielikuvaa kokonaisjärjestelmän sydämenlyönneistä – sijoittajien siunauksellisuudesta ja yhteishyvää levittävästä vaikutuksesta yhteiskuntaan – ja aiheuttamaan ammattikunnalle reaalisia taloudellisia tappiota.

Jim Garrisonia esittävä Kevin Costner sanoo elokuvassa JFK:

“Fundamentally, people are suckers for the truth. And the truth is on your side, Bubba”

Toivon, että tämä on totta, mutta ihmisten halua valita mielikuvatodellisuus materiaalisen todellisuuden sijaan ei pidä aliarvioida.

Epilogi

Italia suunnittelee huumetestejä pörssitreidaajille. Syyksi ilmoitetaan huolestuttavat tutkimukset, joiden mukaan kokaiinia käyttävillä meklareilla ja markkinoiden heilahteluilla on havaittu yhteyksiä. Nyt markkinoiden normaalia toimintaa ovat sekoittamassa psykopaattien lisäksi jo narkomaanitkin.

Facebook-kommentit
One Comment
  1. Pingback: Tapaus Alessio Rastani – mielikuvatodellisuuden ruumiinavaaja | Rötösherranen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *