Turkin kärjistyvä poliisiväkivalta ajaa yhä useammat kaduille

Ihmiset alkavat poistua Gezi puiston takaosasta yhdeksänn aikaan illalla viime lauantaina. Poliisi kyynelkaasuineen eteni paikalle Taksim-aukiolta, joka sijaitsee puiston eteläpuolella.

Ihmiset alkavat poistua Gezi puiston takaosasta yhdeksän aikaan illalla viime lauantaina. Poliisi kyynelkaasuineen eteni paikalle Taksim-aukiolta, joka sijaitsee puiston eteläpuolella.

 

Lauantai-iltana poliisi päätti tyhjentää Gezi puiston, jonka festaritunnelma oli pikkuhiljaa muotoutumassa kohti yhä järjestäytyneenpää eloa niin logistiikan kuin erilaisten suunnitelmienkin osalta: eri puolilla puistoa pidettiin pienimuotoisia kokoontumisia ja keskusteltiin tulevasta. Vieressä oleva Taksim-aukio oli jo viime maanantain iskun jälkeen ollut poliisin hallussa, mutta nyt rauhanomainen protesti haluttiin pysäyttää lopullisesti. Hieman ennen yhdeksää sadat poliisit alkoivatkin lähestyä puistoa aukion suunnalta, ja hitaasti kaasun levitessä leirin ylitse tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan paikalta.

Ihmiset hajaantuivat puiston pohjoispuolelle. Nopeasti rupesimme rakentamaan barrikadeja poliisin etenemisen estämiseksi: ihmiset irrottivat jalkakäytävien päällyskiviä, ja järjestäydyimme satojen metrien mittaisiin jonoihin, joiden kautta siirsimme kädestä käteen tavaraa kohti kadun päätyä – samalla tavalla olen nähnyt puistossa siirrettävään esimerkiksi peitteitä ja muita tarvikkeita paikasta toiseen. Uskomatonta yhteishenkeä ja taistelua. Lopulta poliisi kuitenkin pääsi valtavien vesisuihkujen kanssa barrikadin läpi, ja alkoi tyhjentää katua. Ihmiset alkoivat paeta kaasua ja vettä, johon poliisi on sekoittanut viime päivinä myös happoa ja muita kemikaaleja: väri vaihtelee vaaleanpunaisesta ruskeaan. Kadulla olleet taksit kuitenkin uhrasivat autonsa ja parkkeerasivat kulkuneuvonsa poikittain tien toiseen päähän. Ihmiset rummuttivat aitoja ja peltikaappeja, taputtivat ja osoittivat suosionsa taksikuskien solidaarisuudelle.

Jatkoimme matkaa ja olimme lopulta läheisellä pääkadulla. Uusien barrikadien rakennus alkoi: työmaat avattiin, ja rakennusten sisältä siirrettiin taas ihmisjonoja pitkin lautoja, kiviä ja muita soveltuvia esineitä kohti uusia esteitä. Myös teitä erottavia, valtavan raskaita teräsaitoja syvine betonijalkoineen irrotettiin maasta, ja noin kymmenen ihmisen voimin ne raahattiin eteenpäin. Kello oli tuohon aikaan noin puoli kaksitoista. Uusia ihmisiä oli saapunut työhön ympäri kaupunkia, vaikka poliisi oli estänyt liikkumisen eräällä Anatoliaa ja Traakiaa yhdistävällä sillalla ja julkinen liikenne ei ollut toiminnassa ainakaan keskustan alueella.

Jossain vaiheessa poliisi kuitenkin pääsi liikkumaan eteenpäin kadulla, ja ihmiset joutuivat perääntymään. Aseinaan he käyttävät veden ja kaasun lisäksi äänekkäitä pommeja sekä kumiluoteja, jotka ovat tähän mennessä aiheuttaneet halvaantumisia sekä useita loukkaantumisia. Ihmiset suojautuvat pääasiassa työmaakypärin, -lasein sekä hengityssuojaimin, joiden päälle on syytä pukea myös huivi kaasun välttämiseksi. Useilla varusteisiin kuuluu myös sitruunalientä, jolla voi puhdistaa silmät kaasun jälkeen, sekä hengityssuojaimen sisälle siveltävää voidetta hengityksen helpottamiseksi. Sen lisäksi paksut kumihanskat helpottavat kaasupommien heittämistä kauemmaksi, takaisin kohti poliisia.

”Kaksikymmentä minuuttia ja olet valmis.” Sodankäynti ei todellisuudessa vaadi kovin paljon. Ensimmäisen viikonlopun jälkeen aktivistit kertoivat, kuinka he oppivat suojautumaan pommeilta, juoksemaan kaduilla ja piiloutumaan porttikongeihin. Kahden viikon jälkeen yhä useampi tuntuu olevan valmis kohtaamaan poliisin väkivaltaa.

Etenimme kadulla kilometristä kahteen kohti pohjoista noin kahden tunnin ajan, minkä jälkeen poliisi ilmestyi yhtäkkiä myös toisesta suunnasta. Tunnelma oli hämmentävä, ja muutaman minuutin pelottavan hiljaisuuden jälkeen kaasua alkoi tulla myös pohjoisesta. Ihmiset ahtautuivat kapeille sivukujille. Tätä kesti ehkä puolisen tuntia, minkä jälkeen kaikki loppui yhtä omituisesti. Lähempänä Taksimia kaikki kuitenkin jatkui samalla tavalla, eikä poliisi ollut illan aikana säästellyt myöskään haavoittuneita: läheisen hotellin sisällä pidettyyn ensiapupisteeseen oli hyökätty. Muissa kaupungeissa jopa sairaaloihin on menty sisälle, ihmisten kodeista puhumattakaan.

Seuraavana aamuna koko Gezi puisto oli tyhjennetty: teltat oli hävitetty, eikä alueelle päästetty ketään. Itse asiassa jokaista tuonne yrittävää kohdellaan terroristina. Poliiseja partioi kaduilla sadoittain, he tarkastavat sattumanvaraisia ihmisiä ja takavarikoivat varusteita. Satoja on pidätetty. Poliisibarrikadit ympäri kaupunkia estivät massojen saapumisen Taksim-aukiolle, jonne oli sunnuntaina suunniteltu pidettäväksi suuri mielenosoitus. Tänään on alkanut yleislakko, ja kansa jakaantuu koko ajan enemmän kahtia.

Inka Mantere

Facebook-kommentit
One Comment
  1. Tässä erinomainen ja tiivis esitys, miksi Erdoganin ja AKPn taloudellis-yhteiskunnallinen malli on ajautumassa umpikujaan Turkissa:

    http://www.counterpunch.org/2013/06/21/the-standing-man-of-turkey/

    Tiivistelmä: taloudellinen kehitys on perustunut Turkissa kahteen tekijään: 1) yksityisen sektorin velkaantumiseen (valtava luottoekspansio) ja 2) julkisten omaisuuserien yksityistämiseen. Kumpikaan jaloista ei ole kestävä: yksinään velka on paljolti ulkomaista ja koska Turkin vaihtotase on alijäämäinen pahasti, paine valuutan heikkenemiselle on kova. Tilanne käy mahdottomaksi velallisille, kun korkoa aletaan nostaa valuutan puolustamiseksi. Yksityistäminen on puolestaan ollut luonteeltaan predatorista, kuten muuallakin tyypillisesti, ja alkutulojen jälkeen tulee aika maksaa korkoja, vuokria, voittoa ja muita omaisuustuloja entisten julkisten resurssien omistajille. Turkkilaiset huomaavat olevansa köyhempiä kuin ennen ja talous on menettänyt kilpailukykynsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *