UK: Hallitus myöntyi korvauksiin Keniassa kidutetuille

Iso-Britannian hallitus myöntyi viime viikolla maksamaan yhteensä 20 miljoonan punnan edestä korvauksia yli viidelle tuhannelle kenialaiselle, jotka joutuivat kidutuksen uhreiksi taistellessaan siirtomaavaltaa vastaan 1950- ja 1960-luvuilla, uutisoi The New York Times. Hallituksen päätös oli seurausta viime lokakuisesta oikeuden päätöksestä, jonka nojalla kolme kenialaista kidutuksen uhria sai oikeuden haasta Iso-Britannian viranomaiset oikeuteen. Hallitus myöntyi nyt tekemään sopimuksen korvauksista oikeussalin ulkopuolella.

”Kantajat syyttivät brittijoukkoja ihmisten hakkaamisesta, kiduttamisesta, raiskaamisesta ja jopa kuohitsemisesta brittien yrittäessä kukistaa siirtomaavaltaa vastaan taistelevat Mau Mau -kapinalliset, jotka hyökkäilivät valkoihoisten siirtokuntalaisten kimppuun siirtomaavallan lopettamiseksi”, NY Times kirjoittaa.

”Britannia pyrki välttämään korvausten maksamisen, joten päätös sopimuksen tekemisestä on merkittävä suunnanmuutos”, kirjoittaa puolestaan Warwickin yliopiston Afrikan historian professori David M. Anderson kolumnissaan NY Timesissa. Andersonia kuultiin oikeusjutun aikana todistajana historiallisen asiantuntemuksensa vuoksi, ja hänen pyyntönsä perusteella oikeus määräsi noin 1 500 asiakirjaa käsittävän, Keniasta 1963 tuodun asiakirjakokoelman julkaistavaksi.

”Näiden dokumenttien kidutuksesta kertova todistusaineisto oli musertava”, Anderson kirjoittaa. ”Vuodesta 1957 lähtien Siirtomaa-Kenian vankileireillä oli vallalla kova fyysisen ja henkisen väkivallan kulttuuri, joka oli osa hallituksen pyrkimyksiä saada pidätetyt tottelemaan käskyjä ja tunnustamaan.”

Asiakirjoja ei Andersonin mukaan hävitetty Kenian itsenäistyessä 1963, koska siirtomaaupseerit pelkäsivät muutoin joutuvansa vastuuseen teoista, joihin heidät oli määrätty. Asiakirjat toimivat todisteina siitä, että he olivat vain noudattaneet ylhäältä saamiaan käskyjä. Tähän saakka siirtomaa-aikaiset raakuudet onkin pantu yksittäisten upseerien tiliin, Anderson kirjoittaa ja jatkaa, että monet valistunutta siirtomaaimagoa kannattavat historioitsijat eivät pidäkään siitä, miltä asiat nyt näyttävät.

”Iso-Britannian siirtomaa-aikaan perehtyneet johtavat historioitsijat ovat pitkään olleet hyväntahtoisen, liberaalin imperialismikäsityksen kannalla. Brittiläiset historioitsijat Andrew Roberts, Niall Ferguson ja Max Hastings ovat heiluttaneet Britannian lippua, kun maa on seilannut maailman merillä tuoden sivistystä ja hyvinvointia maailmaan. Tämä näkemys ei säilyne uskottavana enää kovin pitkään.”

Iso-Britannia on ensimmäinen eurooppalainen siirtomaavalta, joka on maksanut korvauksia yksityishenkilöille siirtomaa-aikaisista teoista. Kansainvälinen tuomioistuin tosin määräsi Hollannin maksamaan korvauksia Indonesiassa vuonna 1947 tekemistään julmuuksista kaksi vuotta sitten, mutta maa ei ole vielä maksanut niitä.

NY Times: Atoning for the Sins of Empire (12.6.2013)

NY Times: Britain to Compensate Kenyan Victims of Colonial-Era Torture (6.6.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *