Vasemmistopoikkeama – Eurooppa antikapitalistisena projektina

Euroopan on saatava prioriteettinsa kohdalleen! Tällä hetkelle oikeat prioriteetit nukkuvat unhon yössä.

Mitä tämä kohkaaminen tarkoittaa? Nykypolitiikan prioriteetit kuuluvat: talouskuri ja pankkien biljoonatuet, vitut työttömyydestä, vitut itsemurha-aalloista, vitut nälänhädästä, jota roskiksia tonkivat ihmiset kokevat eri puolilla EU:ta!

Euroopan on saatava prioriteettinsa kohdalleen! Vaikka skarppailu on aina jonkun perseennuolemista, yksinkertainen esimerkki kertoo mitä vasemmisto voi tehdä. Otetaan tarkastelun kohteeksi kapitalismin kotimaan, Ison-Britannian, taloushistoria.

Ison-Britannian valtio oli ankarasti velkaantunut toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945. Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen oli noin 240 prosenttia. Ison-Britannian valtio oli siis velkaa koko kansantalouden kahden ja puolen vuoden tuotannon arvosta rahaa!

Ison-Britannian valtion velka oli tietysti seurausta kahdesta maailmansodasta. Kuten aina, vasta sota vetää valtion kassannyörit äärirajoilleen. Mutta tilanne oli myös reaalinen: toisen maailmansodan jäljiltä Lontoo oli raunioina ja ilman Yhdysvalloista tullutta ruoka-apua kansa olisi nääntynyt nälkään.

Miten kriittisessä tilanteessa valtaan noussut työväenpuolueen hallitus toimi? Julistiko se, että valtion säästettävä, jotta sotavelat voidaan maksaa takaisin? Vaatiko se tasapainoista tai ylijäämäistä budjettia, jotta markkinavoimia ei pelotettaisi? Ei missään tapauksessa!

Valtaan noussut työväenpuolueen hallitus vaatii tuotantovoimat kansan enemmistön haltuun, panee rikkaat verolle, jakaa kansaeläkkeen vanhoille, luo maksuttomat terveyspalvelut kaikille, aloittaa laajamittaiset teiden ja asuntojen rakennushankkeet sekä varmistaa, että töitä riittää kaikille. Näitä vaatimuksia ei ainoastaan esitetä, vaan ne myös toteutetaan. Markkinavoimat haistakoon pitkän paskan!

Ja kas kas… valtionvelka alkaa laskea! Ison-Britannian sodanjälkeisillä hallituksilla oli prioriteetit kohdallaan, vaikka yksityiskohdista voidaan toki kiistellä. Mutta miten on nyt? Miten Euroopassa nyt pannaan asioita tärkeysjärjestykseen? Mitkä ovat nykyiset prioriteetit Euroopassa?

EU:n komission tuella Euroopan hallitukset allekirjoittavat täysin fantastisen talouskurisopimuksen, jolla ei ole mitään toiveita toteutua ja jota vielä utooppisemmalla ja surrealistisemmalla tavalla kutsutaan vielä vakaussopimukseksi. VAKAUS = KYYNELKAASUA, VESITYKKEJÄ JA TUHANSIA MELLAKKAPOLIISEJA KADUILLA HAKKAAMASSA NUORIA. Tähän ollaan tultu EU:ssa:

Vakavammin puhuen: Euroopan nykyisten prioriteettien mukaan vakaus tarkoittaa yli 50 prosentin nuorisotyöttömyyttä ja nuorison alistamista velkavankeuteen opintolainojen avulla. Ja sitten joku idiootti kysyy, miten nykypäivän nuoret maksavat nykysukupolvien ottamat velat…

Oikea kysymys olisi, kenen helvetin työllä vanhenevan väestön tarvitsemat eläkkeet ja palvelut tullaan maksamaan. Työttömänä olevan nuorison? Parilla tukipaketilla, vakausmekanismeilla ja talouskurisopimuksella? No ei varmasti makseta!

Onneksi Kreikan äänestäjät ovat kirjoittamassa suurta vastalausetta koko tälle hulluudelle! Tämä vastalause voidaan tulkita joko Euroopan demokraattisten kansannousujen alkusoittona tai Björn Wahlroosin mallin mukaan kreikkalaisten kyvyttömyytenä ymmärtää markkinatalouden pelisääntöjä.

Euroopan on saatava prioriteetit kohdalleen. Tämä on eurokriisin ratkaisemisen ensimmäinen edellytys!

Oikeat prioriteetit ovat: työtä kaikille, toimentulo turvattava, köyhyys ja pankkiirit vittuun! Tämä ohjelma on toteutettava! Muuten ei hyvä heilu!

Näinkö käsitellään Eurooppaa?

Facebook-kommentit
4 Comments
  1. Sodan ja jälleenrakentamisen aiheuttaman velan söi historiallisesti poikkeuksellinen talouskasvu, ns. kapitalismin kultaiset vuodet 1945-1971. Mitään vastaavaa talouskasvua ei ole nyt odotettavissa: ehkä voidaan toivoa paria prosenttia vuodessa, ehkä ei, mutta sotaa seuranneet kasvuluvut nyt ainakin on turhaa unelmaa.

    Aika heikosti toverit menee jos lisävelkaantuminen on paras mieleen tuleva ratkaisu kapitalismin kriisiin.

  2. Pingback: Samaan aikaan Frankfurtissa | Vallankumouksen hedelmiä

  3. Pingback: Totuusradio » Blog Archive » Aikamme poliittiset taistelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *