Vnz: "Vaalijärjestelmä kelpaa esimerkiksi maailmalle"

kuva

Venezuelan vaalijärjestelmä kelpaa maailmalle esimerkiksi, kirjoittaa oppositiota lähellä olevan El Universal -lehden toimittaja kolumnissaan talouslehti Forbesissa.

Valtaapitävän Venezuelan yhdistyneen sosialistipuolue PSUV:n ehdokkaan, ulkoministeri Nicolás Maduron yllättävän täpärä voitto huhtikuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa alle kahden prosenttiyksikön marginaalilla sai maan opposition vaatimaan äänekkäästi äänten uudelleenlaskentaa ja esittämään epäilyksiä vaalivilpistä.

Opposition presidenttiehdokas Henrique Caprilesin yritykset löytää ”kadonneita ääniä” Venezuelan vaalijärjestelmästä on kuitenkin lähes turha, kirjoittaa oppositiota lähellä olevan El Universal -sanomalehden toimittaja ja tv-journalisti Eugenio Martinez kolumnissaan talouslehti Forbesissa.

”Venezuelassa käytössä oleva järjestelmä on yksi nykyaikaisten vaalijärjestelmien edistyneimmistä ja äänestäjäystävällisimmistä”, hän kirjoittaa. ”Äänestäjät käyttävät kosketusnäyttöä valintansa tekemiseksi ja vahvistamiseksi. Vahvistamisen jälkeen sähköinen ääni salataan ja tallennetaan laitteen muistiin. Äänestäjät saavat tositteen äänestyksestään tulostetun kuitin muodossa, jonka he sitten pudottavat äänestyslaatikkoon.”

Äänten tarkistamiseksi äänestyslaatikoista valitaan satunnaisesti 53 prosenttia, ne avataan ja niiden sisältämiä ääniä verrataan äänestyskoneihin rekisteröityihin äänestystietoihin. Näin varmistetaan, että äänestyspaikalla ei ole tapahtunut väärinkäytöksiä. Kun kaikkien vaaleihin osallistuneiden tahojen edustajat saavat olla tarkastuksen aikana paikalla, epäilyksille jää vain vähän sijaa.

”Caprilesilla on oikeus pitää unelmansa elossa, niinkuin kenellä tahansa muullakin ehdokkaalla, joka kärsii niukan tappion vaaleissa”, Martinez toteaa mutta huomauttaa, että Venezuelan vaalijärjestelmän luonteen vuoksi Caprilesin ja hänen kannattajiensa yritykset löytää merkkejä petoksesta ovat erittäin pienet.

Forbes: Venezuela’s Election System Holds Up As A Model For The World (14.5.2013)

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *