Kuusi EMU-maata deflaatiossa

euro-area-inflation-cpi

Euroalueen inflaatio* laski maaliskuussa 0,5 prosenttiin, joka on alhaisin lukema marraskuun 2009 jälkeen.

Euroalueen inflaatioaste lasketaan euromaiden** keskiarvona, joten se ei huomioi maiden välisiä inflaatioeroja. Bruegel uutisoi 3.4. kuuden EMU-maan olevan deflaatiossa. Kreikan ja Kyproksen deflaatio alkoi vuonna 2013. Helmikuussa 2014 Portugalin, Irlannin ja Slovakian deflaatio oli 0,1 prosenttia. Maaliskuussa 2014 myös Espanjan inflaatio oli laskenut deflaatioksi.

EKP:n ennätysalhaisesta korosta huolimatta kotitaloudet ja yritykset eivät uskalla velkaantua. Kotitaloudet säästävät ja maksavat velkojaan pois. Yritykset eivät investoi vaan kotiuttavat osinkoja. Yritysten investointiaste on alhaisimmillaan 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tämän lisäksi Euroopassa on omaksuttu talouskuripolitiikka, jonka seurauksena myös valtiot säästävät. Menoleikkaukset ja palkanalennukset kiihdyttävät deflaatiopaineita. Näiden tekijöiden seurauksena työttömyys kasvaa ja kysyntä laskee.

Deflaatio on seurausta Euroopan komission ja keskuspankin talouspolitiikasta, joka ei huomioi kokonaiskysynnän merkitystä. Inflaatio onkin laskenut euroalueella tasaisesti vuoden 2011 lopulta lähtien. Deflaatio on tuhoisaa taloudelle, sillä hintojen laskiessa kulutus ja investoinnit vähenevät, mikä johtaa tuotannon vähenemiseen ja työttömyyden kasvuun. Sen sijaan velat pysyvät euromääräisesti ennallaan, joten niiden reaaliarvo voi jopa kasvaa. Japanissa velkadeflaatiokierre johti parinkymmenen vuoden taloudelliseen tyhjäkäyntiin ja toi mukanaan menetetyt sukupolvet.

* EKP mittaa inflaatiota HICP-indeksillä (Harmonised Index of Consumer Prices), joka seuraa ruoan, alkoholin, tupakan, energian, palveluiden ja teollisuustuotteiden hintakehitystä.

** Belgia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Luxemburg, Malta, Ranska, Slovakia, Slovenia, Saksa, Suomi, Viro.

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *