Prekaarin päiväkirja

prekariaatti

Niille, joille otsikon termi ei ole tuttu, kerrottakoon, että prekaari on ihminen, jolla ei ole selvää ja vakinaista elinkeinoa. Elääkseen prekariaatin edustajat joutuvat tekemään mitä tahansa Kela, työnantajat tai poliitikot käskevät. Tämä vaihtelee aina parin kuukauden välein, ja prekaarit ovat hetkestä riippuen opiskelijoita, pätkätyöläisiä, työharjoittelijoita tai työttömiä.

Myös minä olen prekaari. Kirjoittelen harvemmin henkilökohtaisista aiheista, johtuen siitä, että olen jatkuvasti saamassa uuden työpaikan, opiskelupaikan tai harjoittelupaikan. Hiljattain jouduin kuitenkin sellaiseen tilanteeseen, että luvattua työsuhdetta ei allekirjoitettukaan (kuten on tapana palkattomassa harjoittelussa), enkä ole enää akuutin työttömyyden uhassa. Koska vietän seuraavat pari viikkoa aivan varmasti työttömänä, voin kerrankin puhua suuni puhtaaksi rauhassa.

Syrjäytettyjen armeija

Prekarisoituminen ei ole pelkkien prekaarien ongelma. Jatkuvaa työnhakua tekevänä törmään erittäin harvoin työpaikkaan, jossa ei olisi pysyvää ja runsasta harjoittelijoiden, siviilipalvelusmiesten, työkokeilijoiden tai muuten ilmaisten työntekijöiden joukkoa. Yhä useammin törmää pomoihin, jotka suoraan sanovat, että ilmaiset työntekijät ovat kannattavampia. Jopa tarjoutuessaan palkattomaan harjoitteluun pitää paikkaa usein hakea, sillä isoimmissa organisaatioissa voi jo valita lukemattomista ilmaistyöntekijöistä parhaimmat päältä. Edellisessä paikassani taukojen kiivain puheenaihe ei ollutkaan enään se, että kenet vakinaistetaan. Sen sijaan nykyisen prekaarin unelma olisi saada edes ihan oikeaa palkkaa, vaikkakin sitten väliaikaisesti.

Pätkätyöntekijöiden, harjoittelijoiden ja muiden vakinaista työtä korvaavien kierrättäminen suurissa määrissä on tietysti täysin laitonta. Tämän laittomuuden vastaista taistelua ei lainkaan helpota poliitikkojen sinnikkäät yritykset kiertää lakia. Sekään ei lohduta, että yhä useammat työntekijät ja jopa prekaarit itse ovat valmiita sivuuttamaan ongelman. Monelle prekarisoituminen on toki ikävää, mutta samalla se on “maan tapa” tai muuten OK. On myös yleistä ajatella, että asian riitauttaminen olisi liian radikaalia tai muuten sopimusyhteiskunnan vastaista.

Nuo laiskat työttömät

Nuoria syytetään usein laiskuudesta ja huonosta asenteesta. Vaikka itse saan usein jopa päinvastaista palautetta, ja faktatieto väittää nuorista jotain ihan muuta, en voi olla puolustamatta myös ns. “laiskoja” nuoria. Jos nykynuoren ensimmäiset kymmenen työpaikkaa ovat silkkaa juoksuttamista ilman palkkaa, nuoren mielikuva työelämästä ei tule olemaan kovin positiivinen. Tätä faktaa eivät paikkaa harjoittelujen komealta kuulostavat tavoitteet, eikä protestanttinen työmoraali. Voin henk. koht. sanoa heränneeni useana aamuna punniten erittäin tarkkaan, että kuinka aikaisin olen valmis heräämään, jos vastikkeeksi saan ainoastaan lupauksen siitä, että Kela saattaa kolmen kuukauden kulttua muistaa minua nimellisellä korvauksella.

Ei laillista statusta

Prekarisoituminen on myös noloa. Koska Suomessa ei ole laillista statusta nimeltä “prekaari”, tai “pätkätyöläinen”, oman asemansa puolustaminen tai edes ilmaiseminen on liki mahdotonta. Osittain laiskan nuoren stereotypiaan vaikuttaa myös se, että monelle jatkuvaa työtä tekevälle laillinen status on “työtön”, joka kuulostaa lähtökohtaisesti negatiiviselta.

Itsekin olen loppuun asti täynnä sitä, että aina kun minulta kysytään mitä teen, ensimmäinen reaktio on hiljainen tauko. Olen kohta puoli vuotta ollut erilaisissa työ- ja elinkeinoviraston työharjoitteluissa, koska menin naiivissa hölmöydessäni allekirjoittamaan työllistämissuunnitelman, joka pakottaa karenssin uhalla ottamaan vastaan myös palkattomat harjoittelut. Kai minä luulin, että niitä töitä oikeasti löytyy.

Siinä on sitten kiva vastata kavereille, että on työtön, vaikka on kohta neljän kuukauden ajan herännyt joka arkipäivä ennen kuutta jotta ehtisi siivoamaan kauppakeskusta ennen sen aukeamista. Samasta syystä Suomessa on hankala puhua työttömyydestä, sillä työttömyys ei enää ole erityisen kuvaava sana suurimmalle osalle työttömiä.

Kysymys laillisesta statuksesta ei ole ainoastaan epämukava, vaan se on myös ihan oikea lakiopillinen ongelma. Kun pääsin eurovaaliehdokkaaksi, minun piti ilmoittaa statukseni, kuten kaikkien muidenkin. Kaikki varmasti tietävät, että vaalimainoksissa ehdokkaat aina ilmoittavat ylpeänä identiteettiään ja yhteiskunnallista asemaansa. Osa on levyseppähitsaajia ja toiset ovat opettajia. “Prekaari” tai “pätkätyöläinen” eivät kuitenkaan ole lain mukaan oikeita asioita, joten omaa asemaansa ei saa julkisesti edes edustaa. Voisin toki laittaa työtön, mutta se olisi totta lähinnä lakiteknisesti. Haluaisin laittaa “pätkätyöläinen”, mutta lain puitteissa tyydyin ilmoittamaan, että toimin Kommunistisen Nuorisoliiton puheenjohtajana. En edelleenkään nauti siitä, että yhteiskunnallista asemaani ei virallisesti ole olemassa.

Hankala tulevaisuus

Eniten prekarisoitumisessa ottaa päähän se, että mitään ei saa suunnitella. Periaatteessa palkkaa tai korvausta saa, mutta käytännössä se voi tulla myöhässä, eikä sen suuruutta voi aina ennalta tietää.

Ymmärrän kyllä, että laki takaa sosiaaliturvan ja toimeentuloturvan, joka on vuokra tiettyyn rajaan asti jonka päälle määrä X. Kelan kanssa asioineet tietävät kuitenkin, että sosiaaliturvan tapauksessa laki on vähemmän tinkimätön kansalaisen turva, ja enemmänkin löysä “sinnepäin”-ohjenuora.

Kerron esimerkin: itse olen viimeisen neljän kuukauden aikana ollut kahdessa eri palkattomassa harjoittelussa, joissa olen työskennellyt yhteensä kolme kuukautta. Välissä olin kuukauden työttömänä. Periaatteessa laki takaa harjoitteluistani korotetun työttömyysrahan sekä yhdeksän euron päivärahan jokaisesta työpäivästä. Todellisuudessa koko tästä ajasta minulle katsottiin sopivaksi antaa noin 1200 euroa. Määrä olisi juuri ja juuri köyhyysrajalla, jos se olisi yhdeltä kuukaudelta, mutta neljän kuukauden ajalle se on silkka rikos. Tämänkin summan sain käteeni useita kuukausia ensimmäisestä hakemuksesta.

Tuona aikana jouduin elämään toimeentuloturvalla Kelan päätöstä odotellessani, ja juuri tämän takia kansainväliset ihmisoikeudet puhuvat oikeudesta palkkaan, eivät oikeudesta korvaukseen työstä. Nyt kun saan vain epämääräistä korvausta työstä, olen milloin minkäkin lakipykälän, viraston ja virkamiehen hyvän tahdon ja tulkintakyvyn varassa. Jos saisin palkkaa, mitään harmaata aluetta ja byrokratiakoneistolta ruinaamista ei olisi. Lisäksi oikeus palkkaan ei ole erityisen radikaali vaatimus, joten sen oikeuden vastustaminen tarvitsee aivan omanlaisensa hirviön.

Toki minäkin voisin valittaa Kelan päätöksestä, mutta ollakseni aivan rehellinen, paperityöt dominoivat elämääni jo nykyisellään. Lisäksi on kyseenalaista, olisiko saamani korvaus kaikkien oikeusjuttuun käytettyjen työtuntien arvoinen, tai voittaisinko juttua ylipäätään.

Ei oikeuksia

Prekaarin aseman epävirallisuus luo myös sen oikeistolaisille mieluisan tilanteen, että prekaareilla ei ole mitään oikeuksia. Prekaarit eivät saa ylennyksiä, me saamme harvoin eläkettä ja meillä ei ole ikinä lomaa.

Viimeinen ei tarkoita ainoastaan kertyvien lomapäivien puutetta, vaan pahimmillaan täyttä kieltoa olla lomalla yhtään missään. Edellä mainitsemani työllistämissuunnitelma sisälsi muiden herkkujen ohella sellaisen pienen präntin, että minun pitää olla jokainen päivä ja jokainen tunti sopimuksen voimassaoloaikana “työmarkkinoiden käytettävissä”. Tämä tarkoitti sitä, että mitä ikinä laittomia ilmaistöitä minulle keksittiinkään, minun piti olla jatkuvassa valmiudessa aloittaa kyseiset työt.

Käytännöss pykälä kielsi matkustamisen mihinkään kovin kauas, kuten vaikkapa Lappiin, josta voisi olla hankala tulla päivän varoitusajalla töihin. Törmäsin tähän mielenkiintoiseen pykälään, kun minut valittiin edustamaan Suomea Maailman Nuorten ja Opiskelijoiden Festivaaleihin Ecuadoriin. Vaikka koko reissu oli yhdistysvoimin rahoitettu, Kelan virkamiehet olivat heti kuullessaan antamassa varoituksia, sillä siinä missä yritysjohtajat motivoituvat palkkioista ja bonuksista, työttömiä motivoidaan parhaiten potkimalla päähän. Minun annettiin tietää, että jos saisin työtarjouksen ollessani Ecuadorissa, joutuisin välittömästi karenssiin.

“Ajattele positiivisesti”

Tämän kirjoituksen sävystä huolimatta, en koe olevani erityisen katkera tai vihainen tilanteestani. Jos jotain, yritän elää normaalia elämää kaikesta huolimatta. Silti, minulle saarnataan positiivista asennoitumista ja kovaa yrittämistä lääkkeenä kaikkeen.

Sanon tässä nyt: vaikka positiivinen asenne on kivempaa kuin jatkuva murjottaminen, se ei ole helpottanut työnhakua lainkaan. Työpaikkoja ei putkahda tyhjästä, eikä pomoilla ole yhtäkkistä halua maksaa palkkaa, vaikka kuinka hymyilisin ja näkisin kaikesta positiivisen puolen.

Usein sanotaan myös, että tämähän on vain väliaikaista. Ensinnäkin, kaikki keski-ikäiseksi asti pätkäduuneja kaupan kassalla tehneet ovat ajatelleet samoin. Toiseksi, kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, tämä ei oikeuta törkeitä työolosuhteita.

Pätkätyöläiset, harjoittelijat ja kaikenmaailman työpajojen osallistujat tarvitsevat ennen kaikkea laillisen statuksen. Tällä statuksella heille voitaisiin ajaa oikeuksia, jotka kaikille muille ovat itsestäänselvyyksiä. Paljon yleisemmällä tasolla Suomessa tarvittaisiin selkärankaa. Prekariaatin oikeuksien puutetta selitellään paljon tekosyillä, tai se jätetään ns. tärkeämpien asioiden alle. Mitään ei tule tapahtumaan, niin kauan kuin ilmaisen työn ja pätkätyön epäoikeudenmukaisuudesta keskustellaan ikään kuin aihe olisi vaikea. Ihmisoikeudet eivät ole vaikea juttu. Ainoastaan niiden kieltäminen vaatii jatkuvaa aivojumppaa.

Facebook-kommentit
5 Comments
 1. Hieno kirjoitus todella tärkeästä asiasta. En ole törmännyt moneenkaan tekstiin, joka todella syventävästi ja henkilökohtaisesti käsittelisi epävakaata työllisyystilannetta ja taloudellista ahdinkoa Suomessa.

  Lukuvinkkinä esimerkiksi kuitenkin Mathias Rosenlundin esikoisteos Vaskivuorentie 20 kuvaa samankaltaista toivottomuutta ja niukkaa elämää, vaikka ei suoranaisesti käsittelekään vain prekariaattia.

  Sattuipa myös niin, että huomasin kirjoittaneeni hetkeä ennen kuin luin tämän tekstin tuohon toiseen blogiini keveän ironisen ja rehellisen lakonisesti työllistymisestäni vapaana kirjoittajana – voit tsekata sen täältä: http://www.lily.fi/blogit/lit-heels/kun-yhtena-aamuna-heraa-ja-huomaa-ettei-ole-saavuttanut-lahestulkoon-mitaan

 2. Olet aivan oikeassa, että sivistysvaltiossa jokaisen kuuluisi saada toimeentulo lomineen.

  Silti kirjoituksessasi pistää silmään, että et sano, mikä olet koulutkseltasi tai omasta mielestäsi ammatiltasi. Mainitset kaupan kassan ja siivoamisen, jotka ovat juuri tyypillisiä kouluttamattomien ihmisten pätkätöitä.

  Minulla on se käsitys – korjaa jos olen väärässä – että esim. sairaanhoitajana tai lähihoitajana saa töitä erittäin helposti. Oletko koskaan harkinnut kouluttautumista näihin ammatteihin?

  Ymmärrän, että kaikki eivät pysty kouluttautumaan, mutta onko näin myös sinun kohdallasi?

 3. Hei!

  En maininnut omaa alaani, koska en koe mitään tiettyä ammattikuntaa omaksi identiteetikseni. Identiteettini on, osin myös tilanteiden pakosta, muodostettu kokonaan muualta kuin elinkeinosta.

  Olen kuitenkin viimeaikoina tehnyt niin paljon kiinteistönhoitajan töitä, että kaippa voisin sen tässä erikseen mainita. Artikkelissa mainittu siivoushan on omalla kohdallani työtehtävä, ei niinkään ammattinimike.

  Mitä tulee kouluttautumiseen, huomautan ensin, että ”työvoimapula” on erittäin poliittisesti latautunut termi. Varsinaiset tutkimukset työvoimapulasta maalaavat hieman erilaista kuvaa tilanteesta, kuin mitä arkikeskustelu antaa ymmärtää. Aiheesta lisää taloussanomien jutussa alla:
  http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2013/11/27/47-tyotonta-avoin-tyopaikka-tamako-tyovoimapula/201316500/139

  Minulla on puolikas tutkinto kirjasto-alalta, jota viimeistelen tällä hetkellä aikuispuolella. Alalla on valtava eläkepommi, mutta toisaalta myös leikkauksia luvassa, joten työllisyystilanne voi olla tulevaisuudessa lähes mitä vain.

  Sairaanhoitajan alasta ei tule omalla kohdallani yhtään mitään, johtuen henkilökohtaisista terveyssyistä, joita en lähde sen yksityiskohtaisemmin selvittämään.

 4. Ok. Arvostan vastaustasi ja toivon, että jaksat tehdä tutkintosi loppuun! Aina parempi olla koulutettu kuin kouluttamaton.

  Jos ei kirjasto vedä, niin toivottavasti kiinteistöpuolelta löytyy jotakin.

 5. Hyvä kirjoitus.

  Pidin etenkin tuon ”Mitä teet?” -kysymyksen kamaluuden erittelystä yhteiskunnassa, jossa työtä tekevä voi olla yhteiskunnan silmissä ”työtön” ja työttömyys on menestyksekkäästi luokiteltu kunniattoman yksilön syyksi.

  Itse en suostu tekemään palkkatöitä nykyehdoilla. Matalapalkka-aloilla kun ei tule toimeen ilman liian pitkiä työtunteja(+6h/d). Puhumattakaan, että työ olisi jotenkin merkityksellistä tai työolot -työajan lisäksi- ihmisarvoisia. En saa mitään irti tästä osallistavana kaupitellusta sadomasokistisesta palkkaorjuudesta, jossa työn tuottama tyydytys tuntuu kumpuavan vain siitä, että on lähiöönsä sidottuna työmarkkinoiden(isäntämme) käytettävissä 24/7 saamatta mitään palvelualttiutensa vastineeksi. Paitsi kenties hyvässä lykyssä isännän äänellä puhuvan työssäkäyvän/”kysyjän” identiteetin.

  Toinen yhtä iso kannustin pois työelämästä on juuri sen tarjoama ”kysyjän” identiteetti taloudeksi kutsutun perverssin nautinnon läpitunkemassa helvetinkoneessa. En halua, että minulla on identiteetti, jonka suojista voisin vastata tuohon symboliseksi väkivallanteoksi muuttuneeseen(tai kenties sellaisena aina toimineeseen) ”mitä teet?” -kysymykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *