R&A I: ISIS on globaali ilmiö

Rakkautta & Anarkiaa on vuoden kohokohtia siksi, että teatterilevitykseen päätyvät Finnkinon rainat ovat juonellisesti ja tunteellisesti niin turvallisia, että ne halveksuvat kohderyhmiään. Ensimmäinen R&A:ssa katsomani elokuva City of Ghosts (Matthew Heineman, 2017) kertoo Raqqa is Being Slaughtered Silently -liikkeestä, jotka ovat käyneet mediasotaa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Raqqa on ollut vuodesta 2014 Isiksen pääkaupunki ja vuodesta 2016 lähtien piiritetty.

Mitä nurkkaanajetumpi Isis on, sitä enemmän terrori-iskuja on alettu tehdä Syyrian ulkopuolelle. Vaikka Kino Engelin ykkössali oli hyvin ilmastoitu, alkoi nopeasti odotella, että dokumentti päättyisi. Dokumentissa näytetään, kuinka RBSS-kollektiivin jäsen katsoo isänsä teloitusta ja kuinka muita jäseniä murhataan Raqqassa ja Syyrian ulkopuolella maanpaossa. Ahdistavaa ei ole pelkästään julkiset teloitukset ja aidannokissa killuvat päät vaan ennen kaikkea tapa, jolla RBSS:n jäsenet asettavat itsensä, perheensä ja läheisensä vaaraan esiintymällä omilla kasvoillaan.

Dokumentissa kuvataan myös mielenosoituksia, joissa Euroopan äärioikeisto pyrkii taistelemaan Isiksen terrorismia vastaan sulkemalla rajoja ja lähettämällä sotaa ja terroria pakenevat ihmiset takaisin Lähi-itään. Isiksen sotilaat eivät tule ainoastaan Raqqasta. Isis on globaali ilmiö. Keskeinen väline Isiksen jihadissa ovat Hollywood-tyylillä sosiaaliseen mediaan tuotetut teloitusvideot, jotka radikalisoivat nuoria Lähi-idän ulkopuolella. Vaikka Syyrian hallinto sekä Yhdysvaltain ja Venäjän liittoumat pommittaisivat Raqqan maan tasalle, ei Isistä oltaisi tuhottu. Isiksen terrorismia vastaan taisteltaessa olisi keskeistä ymmärtää, miksi sen ytimenä oleva wahhabismi ja sen väkivaltaisuus radikalisoi nuoria tällä hetkellä Euroopassa. Missä olosuhteissa kuoleman kultti radikalisoi? Dokumentti onkin must see -osastoa niille, jotka ovat huolissaan terrorismin leviämisestä Eurooppaan.

Facebook-kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *